400-500 g nötkött (t ex biff, entrecôte eller oxfilé)
4 skivor surdegsbröd
1 kruka plocksallad
1 rödlök
4 äggulor
3 dl färsk pepparrot, riven
20 g krasse
ev 50 g smör, till stekning
2 tsk flytande honung, till garnering
2 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk olivolja
Dijonmajonnäs
2 äggulor
1,5 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2,5 dl rapsolja
0,5 krm salt
svartpeppar
Gör så här
Ta ut köttet i god tid så det är rumstempererat när du tillagar det. Salta och peppra köttet precis innan tillagning. Om du grillar köttet, smörj in det med olivolja. Stek i smör eller grilla köttet.
Låt köttet vila i några minuter innan nu skär upp det i tunnare skivor. Salta och peppra köttet lite efter tillagning.
Rosta brödet i stekpannan som du stekt köttet i, tillsätt lite mera smör och olivolja i stekpannan för att få mer mängd smakrikt fett från köttet. Om du använder grillen, smörj in brödskivorna i olivolja och rosta dem på grillen.
Skölj salladen i kallt vatten, lägg den på en handduk så att du får bort vattnet från salladsbladet. Bryt salladsbladen i stora bitar.
Skiva rödlöken i tunna skivor. Skala och riv pepparroten.
Majonnäsen
Blanda äggulor, senap och vinäger. Tillsätt olja droppvis under konstant vispning. Rör ner dijonsenapen i majonnäsen. Salta och peppra.
Ta en brödskiva och följ turordningen för pålägget: 1. Majonnäs 2. Sallad 3. Kött 4. Rödlök 5. Pepparrot 6. En äggula (ovanpå pepparroten) 7. Krasse
Ringla över lite honung och olivolja. Salta och peppra. Servera med en extra klick majonnäs vid sidan om toasten.