Bönstuvning

Bönstuvning
Foto: TV4

Det här är en bönstuvning lagad efter egyptiskt recept. Där kallas rätten foul medames efter den bruna medamesbönan, som den tillagas av. Man kan även använda andra bönor. Stuvningen serveras med tillbehör i separata skålar.

12 maj 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g bönor
  • 1-1,5 liter vatten
  • 1 msk malen spiskummin
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk svartpeppar
  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 citron
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 6-8 färska basilikablad
  • 1 skivad tomat
  • 0,5 dl hackad persilja

Till servering:

  • 4 pitabröd

Gör så här

  1. Låt bönorna ligga i kallt vatten över natten. Häll av blötläggningsvattnet.
  2. Lägg bönorna i en kastrull och häll på nytt vatten. skala och hacka vitlöken. Lägg i spiskummin, hackad vitlök och peppar. Lägg på lock och koka bönorna på svag värme tills de är mjuka, 1–2 timmar beroende på sort. Späd med mera vatten om det behövs.
  3. Skär citronen i klyftor, skala och hacka äggen. Skala och skiva löken. Skiva tomaten, blanda med löken, olivoljan och basilikan. Lägg upp tillbehören. Smaksätt de kokta bönorna med salt och strö över persiljan. Servera med tillbehören och pitabröd.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept