Bönstuvning

Bönstuvning
Foto: TV4

Detta är en populär vegetarisk rätt i Egypten. Bönstuvningen har fått sitt namn efter den bruna medamesbönan som den tillagas av. Man kan använda andra bruna bönor.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 400 g bruna bönor
  • 1-1,5 liter vatten
  • 1 msk spiskummin
  • 4 vitlöksklyftor
  • svartpeppar och salt

Tillbehör:

  • 0,5 dl hackad persilja
  • 4 hårdkokta ägg
  • 1 citron
  • 4 tomater
  • 1 gul lök
  • 2 msk olivolja
  • 6-8 färska basilikablad
  • 4 pitabröd

Gör så här

  1. Låt bönorna ligga i kallt vatten över natten.
  2. Skala och hacka vitlöken. Lägg bönorna i en kastrull och häll på nytt vatten. Lägg i spiskummin, hackad vitlöks och peppar. Lägg på lock och koka bönorna på svag värme tills de är mjuka, 1-2 timmar beroende på sort. Spä med mera vatten om det behövs.
  3. Förbered tillbehören. Skär citronen i klyftor och lägg i en skål. Skala och hacka äggen och lägg i en skål. Skala och skiva löken. Skiva tomaterna, blanda med lök, olivolja och basilika. Lägg i en skål.
  4. Smaksätt de kokta bönorna med salt och strö över persilja. Servera bönorna med tillbehören i skålarna och pitabröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept