Vildsvinsfrikadeller med kantareller

Vildsvinsfrikadeller med kantareller
Foto: Jan Bengtsson

Vildsvinsfrikadeller med kantareller

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

31 ingredienser

Frikadeller som kokas i buljong är mycket gott, men de kan också stekas i smör i en stekpanna och serveras med potatis, grönsaks- och kantarellröran och citron-crème fraiche. I stället för kantareller kan man ta champinjoner.
Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Stekta bullar serveras med morot, potatis och grönsaks- och kantarellröra och en klick crème fraiche.

Läs mer om

Bonniers kokbok

Ingredienser

portioner

Frikadeller

  • 400 g vildsvinskött, malet av t ex grytbitar
  • 3 skivor vitt bröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 msk färsk bladpersilja, finstrimlad
  • 2 skivor bacon
  • 1 ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar, nymald

Buljong

  • 5 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 lagerblad
  • 0,5 tsk salt

Grönsaks- och kantarellröra

  • 300 g kantareller, små färska putsade
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar, nymald
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 3 potatisar, skalade tärnade
  • 1 morot, tärnad
  • 2 msk torrt vitt vin
  • 4 dl silad buljong som frikadellerna kokat i
  • 4 salladslökar, strimlade
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk japansk soja

Citron-crème fraiche

  • 1 dl crème fraîche
  • 1 tsk citron, skalet, rivet

Gör så här

Köttbullar

  1. Skär brödet i bitar.
  2. Lägg det i en skål och häll över mjölken.
  3. Fräs löken i smör utan att den tar färg.
  4. Tillsätt persiljan och låt den fräsa med en kort stund.
  5. Tärna och stek baconet knaprigt.
  6. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Krama ur brödet.
  8. Mal det fint med köttet i köttkvarn eller mixa det i en matberedare.
  9. Blanda färsen väl med lök, persilja, bacon och ägg.
  10. Smaksätt med senap, salt och peppar.
  11. Låt färsen vila i 30 minuter i kylen.
  12. Fukta händerna med vatten och forma 16–18 runda köttbullar.
  13. Koka upp vatten och fond med lager-bladet, smaka av med salt om det behövs, och lägg i köttbullarna.
  14. Låt dem sjuda i 10–15 minuter på svag värme.
  15. Ta upp frikadellerna och håll dem varma.
  16. Sila buljongen.

Röra

  1. Fräs svampen gyllenbrun i 1 matsked olja i en kastrull.
  2. Salta, peppra och ta upp svampen.
  3. Fräs vitlök, schalottenlök, potatis och morot i resten av oljan utan att de tar färg, i cirka 2 minuter.
  4. Tillsätt vinet och låt det koka in.
  5. Häll i buljongen och koka rotfrukterna mjuka i cirka 10 minuter under lock.
  6. Lägg i salladslöken mot slutet.
  7. Smaka av med salt, peppar och soja.

Crème fraiche

  1. Blanda crème fraiche med citronskal.

Vid servering

  1. Servera buljongen i djupa tallrikar.
  2. Lägg i frikadellerna och toppa med grönsaks- och kantarellröran och en klick citron-crème fraiche.