Vildsvinsfrikadeller med kantareller

Vildsvinsfrikadeller med kantareller
Foto: Jan Bengtsson

Frikadeller som kokas i buljong är mycket gott, men de kan också stekas i smör i en stekpanna och serveras med potatis, grönsaks- och kantarellröran och citron-crème fraiche. I stället för kantareller kan man ta champinjoner.
Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Stekta bullar serveras med morot, potatis och grönsaks- och kantarellröra och en klick crème fraiche.

Läs mer om

Bonniers kokbok


19 januari 2011
Visa mer
4

Du behöver

Frikadeller

  • 400 g vildsvinskött, malet av tex grytbitar
  • 3 skivor vitt bröd
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 st gul lök, finhackad
  • 1 msk smör
  • 1 msk bladpersilja, finstrimlad
  • 2 skivor bacon
  • 1 st ägg
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk salt
  • 2 krm peppar, nymald

Buljong

  • 5 dl vatten
  • 2 msk koncentrerad kalvfond
  • 1 st lagerblad
  • 0,5 tsk salt

Grönsaks- och kantarellröra

  • 300 g kantareller, små färska putsade
  • 2 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar, nymald
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 1 st schalottenlök, finhackad
  • 3 st potatisar, skalade tärnade
  • 1 st morot, tärnad
  • 2 msk torrt vitt vin
  • 4 dl silad buljong som frikadellerna kokat i
  • 4 st Salladslökar, strimlade
  • 1 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk japansk soja

Citron-crème fraiche

  • 1 dl crème fraiche
  • 1 tsk citronskal, rivet

Gör så här

  1. Köttbullar
    Skär brödet i bitar.
  2. Lägg det i en skål och häll över mjölken.
  3. Fräs löken i smör utan att den tar färg.
  4. Tillsätt persiljan och låt den fräsa med en kort stund.
  5. Tärna och stek baconet knaprigt.
  6. Låt rinna av på hushållspapper.
  7. Krama ur brödet.
  8. Mal det fint med köttet i köttkvarn eller mixa det i en matberedare.
  9. Blanda färsen väl med lök, persilja, bacon och ägg.
  10. Smaksätt med senap, salt och peppar.
  11. Låt färsen vila i 30 minuter i kylen.
  12. Fukta händerna med vatten och forma 16–18 runda köttbullar.
  13. Koka upp vatten och fond med lager-bladet, smaka av med salt om det behövs, och lägg i köttbullarna.
  14. Låt dem sjuda i 10–15 minuter på svag värme.
  15. Ta upp frikadellerna och håll dem varma.
  16. Sila buljongen.
  17. Röra
    Fräs svampen gyllenbrun i 1 matsked olja i en kastrull.
  18. Salta, peppra och ta upp svampen.
  19. Fräs vitlök, schalottenlök, potatis och morot i resten av oljan utan att de tar färg, i cirka 2 minuter.
  20. Tillsätt vinet och låt det koka in.
  21. Häll i buljongen och koka rotfrukterna mjuka i cirka 10 minuter under lock.
  22. Lägg i salladslöken mot slutet.
  23. Smaka av med salt, peppar och soja.
  24. Crème fraiche
    Blanda crème fraiche med citronskal.
  25. Vid servering
    Servera buljongen i djupa tallrikar.
  26. Lägg i frikadellerna och toppa med grönsaks- och kantarellröran och en klick citron-crème fraiche.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept