Serranolindad oxfilé med rosmarin

Oxfilé - så ska du steka den
Foto: Roland Persson

Serranolindad oxfilé med rosmarin

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

7 ingredienser

Den lufttorkade serranoskinkan ger fin smak åt oxfilén i den här rätten med italiensk touche. Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Till 10 personer behöver du ca 2 kg oxfilé. Gör receptet gånger 2.5. Köttet kan du förbereda färdigrullat och förvara på sval plats fam till tillagning. Se bara till att köttet har rumstemperatur när det ska in i ugnen.

Servera gärna oxfilén med broccoli och en

Jordärtskockspuré med karljohan och tryffelolja

Ingredienser

portioner
  • 800 g oxfilé, i bit
  • 1 msk smör
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar, nymald
  • 2 klyftor vitlök, finhackade
  • 4-6 skivor serranoskinka, stora [ca 100 g]
  • 2 kvistar rosmarin

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Putsa oxfilén fri från senor.
  3. Bryn köttet runt om i smör i en stekpanna så att det får fin färg.
  4. Ta upp köttet och gnid in det med salt, peppar och vitlök.
  5. Lägg ut skinkskivorna, lite omlott, på en skärbräda.
  6. Lägg på rosmarinkvistarna och oxfilén.
  7. Rulla skinkan runt köttet och lägg över allt i en ugnssäker form.
  8. Stick in en stektermometer i filén och stek köttet mitt i ugnen tills det har en innertemperatur på 55 grader, det tar cirka 45 minuter.
  9. Ta ut köttet och låt det vila i cirka 10 minuter innan det skivas.