Helstekt entrecôte med tillbehör

Helstekt entrecôte med tillbehör
Foto: Jan Bengtsson

Köttet kryddas med örter och serveras med ett gott rödvinssmör.
Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Servera köttet med rödvinssmöret och till exempel grillad tomat och rostad mandelpotatis.

Läs mer om

Bonniers kokbok


14 december 2010
Visa mer
4

Du behöver

Kött

  • 800 g entrecôte i bit
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, grovmald
  • 1 msk timjanblad, färska
  • 1 tsk rosmarin, färsk, grovhackad
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad

Rödvinssmör

  • 4 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 msk+75 g smör, rumsvarmt
  • 4 msk rödvin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm nymald svartpeppar

Gör så här

  1. Rödvinssmör
    Fräs schalottenlöken i 1 matsked smör utan att den tar färg.
  2. Häll på rödvinet och koka ned vätskan till en tredjedel.
  3. Låt svalna.
  4. Blanda lök- och rödvinsblandningen med det rumsvarma smöret, salt och peppar.
  5. Kött
    Sätt ugnen på 125 grader.
  6. Gnid in köttet runt om med kryddorna.
  7. Lägg det i en ugnssäker form.
  8. Stick in en stektermometer i mitten och stek mitt i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 55 grader, det tar cirka 1.5-2 timmar.
  9. Ta ut köttet och låt det vila i 10 minuter innan det skivas.
  10. Servera köttet med rödvinssmöret och till exempel grillad tomat och rostad mandelpotatis.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept