Helstekt entrecôte med tillbehör

Helstekt entrecôte med tillbehör
Foto: Jan Bengtsson

Helstekt entrecôte med tillbehör

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

11 ingredienser

Köttet kryddas med örter och serveras med ett gott rödvinssmör.
Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Servera köttet med rödvinssmöret och till exempel grillad tomat och rostad mandelpotatis.

Läs mer om

Bonniers kokbok

Ingredienser

portioner

Kött

  • 800 g entrecôte, i bit
  • 1,5 tsk salt
  • 1 tsk svartpeppar, grovmald
  • 1 msk timjanblad, färska
  • 1 tsk färsk rosmarin, grovhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad

Rödvinssmör

  • 4 msk schalottenlök, finhackad
  • 1 msk+75 g smör, rumsvarmt
  • 4 msk rött vin
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar, nymald

Gör så här

Rödvinssmör

  1. Fräs schalottenlöken i 1 matsked smör utan att den tar färg.
  2. Häll på rödvinet och koka ned vätskan till en tredjedel.
  3. Låt svalna.
  4. Blanda lök- och rödvinsblandningen med det rumsvarma smöret, salt och peppar.

Kött

  1. Sätt ugnen på 125 grader.
  2. Gnid in köttet runt om med kryddorna.
  3. Lägg det i en ugnssäker form.
  4. Stick in en stektermometer i mitten och stek mitt i ugnen tills köttet har en innertemperatur på 55 grader, det tar cirka 1.5-2 timmar.
  5. Ta ut köttet och låt det vila i 10 minuter innan det skivas.
  6. Servera köttet med rödvinssmöret och till exempel grillad tomat och rostad mandelpotatis.