Vildsvinsgryta med kaffe- och choklad

Vildsvinsgryta med kaffe- och choklad
Foto: Roland Persson

Vildsvinskött har en ganska kraftig smak och kan därför kryddas lite extra med kaffe och choklad. Receptet kommer från Bonniers kokbok.

Receptet är beräknat för 6-8 personer.

Läs mer om

Bonniers kokbok


22 februari 2011
Visa mer

Du behöver

  • 1 kg vildsvinskött av framdel, tex bog
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar, nymald
  • 2 msk Smör eller rapsolja
  • 1 st gul lök, hackad
  • 2 st morötter, skivade
  • 1 st selleristjälk, skivad
  • 1 st purjolök, endast det vita, skivad
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 l vatten
  • 4 msk koncentrerad viltfond
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm peppar, nymald
  • 2 msk Maizena majsstärkelse
  • 2 tsk snabbkaffepulver
  • 50 g mörk choklad, grovhackad (minst 70 % men helst 100 % kakao)

Serveras gärna med

  • Smörstekta kantareller eller annan svamp
  • Potatispuré, ris eller pasta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Skär köttet i tärningar.
  3. Krydda köttet med salt och peppar och bryn det i smör eller olja i omgångar i en stekgryta. Ta upp köttet efterhand.
  4. Bryn lök, morötter, selleri och purjolök i samma gryta som köttet.
  5. Tillsätt tomatpurén mot slutet och rör om ordentligt. Låt den fräsa med.
  6. Lägg tillbaka köttet i grytan.
  7. Häll på vatten och fond, koka upp och skumma.
  8. Lägg på lock och ställ grytan på galler på nedersta falsen i ugnen.
  9. Låt stå i 1-1.5 timme tills köttet är mört.
  10. Ta upp köttet och sila ner buljongen i en kastrull.
  11. Smaka av med salt och peppar.
  12. Rör ut maizena majsstärkelse i lite kallt vatten.
  13. Vispa ner blandningen i grytan och låt såsen koka upp.
  14. Lägg tillbaka köttet i såsen och smaka av med kaffepulver och choklad.
  15. Koka upp såsen hastigt ytterligare en gång.
  16. Servera gärna grytan toppad med smörstekta kantareller eller annan svamp. Potatispuré, ris eller pasta passar bra till.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept