Grillad strömming

Grillad strömming
Foto: Jan Bengtsson

Grillad strömming

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

20 ingredienser

Passa på att grilla strömmingen under sommarhalvåret. Servera fisken med en provençalsk sallad och vitlökssmör.

Ingredienser

portioner

Strömming

  • 600 g rensad strömming, utan ryggben
  • 1 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk timjan, finhackad färsk

Provençalsk sallad

  • 12 potatisar (små)
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 dl kalamataoliver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar, nymald
  • 1 ask blandade körsbärstomater, gula och röda, 250 g
  • 4 salladslökar
  • 4 sardellfiléer
  • En halv kruka basilika
  • 1 msk olivolja med citron
  • flingsalt

Vitlökssmör

  • 4 klyftor vitlök
  • 1 msk + 1 msk olivolja
  • 75 g smör, rumstempererat
  • 1 krm salt
  • 1 krm vitpeppar, nymald

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Borsta potatisarna och dela dem i halvor.
  3. Häll olivoljan i en ugns-säker form eller långpanna och vänd potatisen och oliverna i oljan.
  4. Salta, peppra och ställ in formen mitt i ugnen i cirka 20 minuter eller tills potatisen är mjuk.
  5. Halvera tomaterna, skär salladslöken tunt, finhacka sardellerna och riv basilikabladen i bitar.
  6. Häll den ugnsbakade potatisen över grönsakerna och blanda allt med citronoljan.
  7. Strö över flingsalt.
  8. Skala vitlöksklyftorna och rosta dem i en stekpanna eller i ugnen i 1 msk olivolja.
  9. De ska få lite färg och kännas mjuka – det tar cirka 5–10 minuter.
  10. Låt vitlökarna svalna och rör sedan smöret med vitlökarna och 1 msk av oljan till ett grovt vitlökssmör.
  11. Salta och peppra.
  12. Klipp bort ryggfenan och salta strömmingen.
  13. Pensla fiskarna med olivolja på skinnsidan och lägg dem i ett halster.
  14. Grilla dem i cirka 4 minuter på var sida så att de får en härlig grillyta.
  15. Strö över timjan mot slutet.
  16. Servera strömmingen med vitlökssmöret som får smälta på fiskarna och den provensalska potatissalladen.