Gravat renkött med kryddig rödbetssallad

Gravat renkött med kryddig rödbetssallad
Foto: Jan Bengtsson

Gravat renkött med kryddig rödbetssallad

Av: Bonniers kokbok (flera kockar)

Från: Bonniers kokbok

25 ingredienser

Gravat kött bör ligga i frysen i minst 2 dygn före servering. Detta ska även marineras i 2 dygn, så börja i god tid. Köttet är lätt att skiva tunt när det fortfarande är halvfryst. Kapris, saltgurka och dijonsenap ger sting åt såsen.

Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Ingredienser

portioner
  • 800 g innanlår av ren

Kryddblandning

  • 1 enbär
  • 1 lagerblad
  • 1 hel nejlika
  • 1 kryddpepparkorn
  • 1 tsk koriander, hel
  • 0,5 tsk vitpeppar, hel
  • 0,5 tsk svartpeppar, hel
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk strösocker

Rödbetssallad

  • 8 rödbetor, små färska
  • 1 msk hel kummin
  • 0,5 msk salt
  • 2 msk rödvinsvinäger

Sås

  • 1 msk kapris, hackad
  • 2 msk saltgurka, fint tärnad
  • 1 msk färsk bladpersilja, finhackad
  • 0,5 msk chilisås, av ketchuptyp
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 2 msk majonnäs
  • 5 droppar tabasco
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar, nymald

Tillbehör

  • kallpressad rapsolja
  • frissésalladshuvud, det innersta ljusgula

Gör så här

Kryddblandning

  1. Mal kryddorna till kryddblandningen i en kryddkvarn eller stöt dem fint i mortel. Blanda kryddorna med salt och socker.
  2. Gnid in köttet med kryddblandningen.
  3. Lägg det i dubbla plastpåsar och grava köttet i 2 dygn i kylen. Vänd på påsen några gånger under tiden.
  4. Ta ut köttet ur påsen och torka av det.
  5. Lägg det i en ny påse och frys köttet i minst 2 dygn.

Rödbetssallad

  1. Skrubba rödbetorna ordentligt.
  2. Skär bort roten och blasten och lägg rödbetorna med kryddorna och vinägern i en kastrull.
  3. Täck med vatten och låt koka i cirka 30 minuter tills de är mjuka.
  4. Ta upp rödbetorna och gnid bort skalet under rinnande kallt vatten.
  5. Dela dem i halvor.

Sås

  1. Blanda ingredienserna till såsen.

Serveringsdagen

  1. Låt köttet halvtina i kylen.
  2. Skär det i lövtunna skivor.
  3. Häll en tunn hinna rapsolja på tallrikarna och lägg köttet ovanpå.
  4. Lägg upp friséesalladen bredvid köttet.
  5. Blanda rödbetorna med såsen och toppa salladen med dem.