Gravat renkött med kryddig rödbetssallad

Gravat renkött med kryddig rödbetssallad
Foto: Jan Bengtsson

Gravat kött bör ligga i frysen i minst 2 dygn före servering. Detta ska även marineras i 2 dygn, så börja i god tid. Köttet är lätt att skiva tunt när det fortfarande är halvfryst. Kapris, saltgurka och dijonsenap ger sting åt såsen.
Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Läs mer om

Bonniers kokbok


19 januari 2011
Visa mer
8

Du behöver

  • 800 g innanlår av ren

Kryddblandning

  • 1 st enbär
  • 1 st lagerblad
  • 1 st kryddnejlika
  • 1 st kryddpepparkorn
  • 1 tsk koriander, hel
  • 0,5 tsk vitpeppar, hel
  • 0,5 tsk svartpeppar, hel
  • 1,5 msk salt
  • 1,5 msk strösocker

Rödbetssallad

  • 8 st rödbetor, små färska
  • 1 msk kummin, hel
  • 0,5 msk salt
  • 2 msk rödvinsvinäger

Sås

  • 1 msk kapris, hackad
  • 2 msk saltgurka , fint tärnad
  • 1 msk bladpersilja, finhackad
  • 0,5 msk chilisås av ketchuptyp
  • 0,5 msk dijonsenap
  • 2 msk majonnäs
  • 5 droppar tabasco
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm nymald svartpeppar

Tillbehör

  • rapsolja, kallpressad
  • Friséesalladshuvud, det innersta ljusgula

Gör så här

  1. Kryddblandning
    Mal kryddorna till kryddblandningen i en kryddkvarn eller stöt dem fint i mortel. Blanda kryddorna med salt och socker.
  2. Gnid in köttet med kryddblandningen.
  3. Lägg det i dubbla plastpåsar och grava köttet i 2 dygn i kylen. Vänd på påsen några gånger under tiden.
  4. Ta ut köttet ur påsen och torka av det.
  5. Lägg det i en ny påse och frys köttet i minst 2 dygn.
  6. Rödbetssallad
    Skrubba rödbetorna ordentligt.
  7. Skär bort roten och blasten och lägg rödbetorna med kryddorna och vinägern i en kastrull.
  8. Täck med vatten och låt koka i cirka 30 minuter tills de är mjuka.
  9. Ta upp rödbetorna och gnid bort skalet under rinnande kallt vatten.
  10. Dela dem i halvor.
  11. Sås
    Blanda ingredienserna till såsen.
  12. Serveringsdagen
    Låt köttet halvtina i kylen.
  13. Skär det i lövtunna skivor.
  14. Häll en tunn hinna rapsolja på tallrikarna och lägg köttet ovanpå.
  15. Lägg upp friséesalladen bredvid köttet.
  16. Blanda rödbetorna med såsen och toppa salladen med dem.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept