Pilgrimsmusslor med citrusfrukter

Meny till alla hjärtans dag
Foto: Roland Persson

Confiterade citrusfrukter och sesampanerade pilgrimsmusslor med sötsur sås. Ett vackert och festligt tilltugg! Receptet finns med i Bonniers kokbok.

Receptet ger 10 musslor.

Läs mer om

Bonniers kokbok


30 november 2010
Visa mer

Du behöver

Citrusfrukter

  • 1 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 2 st apelsiner
  • 1 st blodgrapefrukt
  • 2 st lime
  • 1 st citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 2 st vitlöksklyftor, skivade
  • 1 msk timjan, repad

Pilgrimsmusslor

  • 10 st pilgrimsmusslor
  • 2 krm salt
  • 1 krm nymald vitpeppar
  • 1 st äggvita, uppvispad
  • 0.5-1 dl svarta och vita sesamfrön
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk smör

Sås

  • 0,5 dl strösocker
  • 2 msk vatten
  • 1 dl apelsin, pressad
  • 1 dl fiskbuljong av tärning
  • 0,25 st röd chilifrukt (spansk peppar) i fina små tärningar
  • 2 tsk maizena majsstärkelse utrört i lite vatten
  • 1 krm salt
  • Örter, skott och groddar

Gör så här

  1. Citrusfrukter
    Koka vatten och socker i 5 minuter till en sockerlag.
  2. Låt svalna.
  3. Skär av skalet och det vita på citrusfrukterna med en vass kniv.
  4. Skär ut hinnfria filéer och låt dem ligga i sockerlag i 1 timme.
  5. Sätt ugnen på 100 grader.
  6. Ta upp citrusskivorna och lägg dem på en plåt täckt med bakplåtspapper.
  7. Låt stå mitt i ugnen i cirka 2 timmar.
  8. Ta ut och låt citrusfrukterna kallna.
  9. Höj ugnsvärmen till 150 grader.
  10. Lägg över citrusfrukten i en ugnssäker form.
  11. Droppa över olivolja och lägg på vitlök och timjan.
  12. Låt stå i ugnen i cirka 10 minuter.
  13. Musslor
    Salta och peppra pilgrimsmusslorna.
  14. Doppa ena sidan av musslorna i äggvita och därefter i sesamfrön.
  15. Stek den sesampanerade sidan först i cirka 1 minut.
  16. Vänd musslorna och stek även andra sidan hastigt.
  17. Sås
    Koka socker och vatten i en liten kastrull tills det blir ljust brunt.
  18. Tillsätt apelsinsaft, fiskbuljong och pepparfrukt och låt såsen sjuda i cirka 5 minuter.
  19. Red av med majsstärkelse och smaka av med salt.
  20. Servera i pilgrimsmusselskal eller på assietter och toppa med örter, skott och groddar.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept