Böngryta med basmatiris

Böngryta med basmatiris
Foto: TV4

Grytan med bönor har indiska förtecken. Lite spiskummin, curry och kardemumma ger en underbar doft och härlig smak åt denna snabblagade gryta. Pröva gärna de snabbstekta äppelklyftorna. Det är gott med lite sötstarkt till den smakrika grytan. Vill du ha grytan "hetare" tillsätter du lite finhackad chili eller sambal.

20 september 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 portioner basmatiris
  • 1 burk röda kidneybönor
  • 250 g djupfrysta gröna ärter
  • 2 rödlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 tomater
  • 1 röd paprika
  • smör eller olja
  • 0,5 tsk curry
  • 1 tsk spiskummin
  • 0,5 tsk kardemumma
  • salt och malen vitpeppar
  • eventuellt 1 tsk sambal oelek eller finhackad chili

Chutneyäpplen:

  • 2 äpplen
  • 1 dl chutney
  • smör

Gör så här

  1. Koka riset enligt anvisningarna på paketet. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i olja eller smör tillsammans med kryddorna. Skär paprika och tomater i mindre bitar och häll i grytan.
  2. Sänk värmen och låt det hela småputtra tills lök och paprika är mjuka. Blir det inte tillräckligt med vätska av tomatköttet häller du bara på lite vatten eller buljong. Även spadet ur bönburken kan användas till spädning. Tillsätt ärter och bönor och låt grytan koka ihop i 10 minuter till. Krydda med salt och peppar.
  3. Chutneyäpplen: Skala och skär äpplena i klyftor. Stek dem ett par minuter i smör och häll sedan på chutneyn. Servera äpplena varma till grytan.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept