Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”

Bondens bästa tips om kött - “lite ädelost i såsen gör susen”

I Poons köttskola - en resa bland Sveriges gårdar besökte Filip Jeanette Elander på Äs gård i Västerås. Hon lärde Filip en hel del om att föda upp grisar och här är hennes bästa tips om kött.

Hur ska griskött hanteras?
– Fläskkött är inte så komplicerat i konsumentledet, det viktigaste för oss är att våra grisar tas om hand på ett lugnt och fint sätt på väg till slakt, det är väsentligt för en fin köttkvalitet.

Hur ska det tillagas?
– Fläsk i ugnen vill jag ha på 74 grader, det ska inte vara rött tycker jag även om en del kockar pratar om det, och köper du svenskt kött är det inget problem då vi i Sverige är fria från salmonella.

Hur ska det förvaras?
– Inga problem med förvaring egentligen, ju magrare kött desto bättre går det att frysa in, och där ska det helst inte ligga längre än sex månader. Laga till det så färskt som möjligt är väl en bra idé.

Hur ska det kryddas?
– Jag kryddar bara med salt och peppar om jag gör en fläskstek, det räcker jättebra.

Vilket är ditt favoritrecept på kött?
– Fläskstek med brun sås och potatis, med vatten till eller mjölk så stödjer vi mjölkbönderna.

Tips till Filip och till alla som ska laga till ditt kött?
– Jag hoppas få tips av honom, men ett litet tricks är att jag brukar stoppa lite ädelost i såsen, det är gott.

Mer från Poons köttskola

Nors köttfärssås

Nors köttfärs

Nors gård
1 h
Lammgryta från Bessinge
1 h
Charktallrik för två
15 m
Nysäters stek i lergryta
2 h