Bondbröd i matberedare

Bondbröd i matberedare
Foto: TV4

Du kan baka det här brödet med matberedare, men degen går förstås att göra på traditionellt sätt. Låt brödet kallna på galler. Lägg en handduk över om du vill ha mjuk skorpa på brödet. Det här är en bra grunddeg som kan varieras med kryddor och olika mjölsorter.

26 januari 2009
Visa mer
2

Du behöver

  • 13-14 dl vetemjöl
  • 50 g jäst (1 paket)
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk neutral olja
  • 5 dl vatten, 37°

Gör så här

  1. Sätt i kniven eller degblandaren/degkroken i matberedaren. Häll i 13 dl av vetemjölet i skålen. Smula i jästen. Tillsätt salt och socker. Kör på hög hastighet tills allt blandats, ca 10 sekunder.
  2. Mät upp vattnet, värm till 37°. Starta maskinen på nytt. Häll olja och vatten i en jämn stråle genom matarröret medan maskinen går för fullt, 20-30 sekunder, inte mer, tills degen samlar sig. Ta av locket, strö på lite extra mjöl och peta ner det vid sidorna. Sätt på locket väl. Lägg en handduk över matarröret och låt degen jäsa 30 minuter tills den jäst upp och helt fyller matarröret.
  3. Starta maskinen igen. Arbeta igenom degen ca 20 sekunder, eventuellt med lite extra mjöl. Lyft upp degen med kniven. Forma ett stort eller två mindre bröd. Lägg dem på en bakpappersklädd plåt. Skåra med vass kniv och jäs på nytt under handduk 30 minuter.
  4. Sätt in brödet i ugnen, 250°. Stäng av värmen efter 10 minuter och låt brödet stå kvar ytterligare 15-20 minuter. Stort bröd kräver längre tid. Knacka på brödet. Låter det ihåligt är det färdigt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept