Bön- och räkbollar

Bön- och räkbollar
Foto: TV4

Bönbollar är det afrikanska kökets svar på falafel. Det här receptet kommer från Nigeria. Oftast lagar man bollarna på enbart malda bönor, men i det här receptet ingår dessutom hackade räkor. Servera bönbollarna som tilltugg, tillbehör eller som smårätt på buffébordet.

9 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 1,5 dl svartögda bönor
  • 1 dl skalade räkor
  • 2-3 msk vatten
  • 1 gul lök
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk hackad röd spansk peppar
  • 1 ägg
  • 1 msk vetemjöl
  • matolja att fritera i

Gör så här

  1. Lägg bönorna i en bunke, häll på 1 liter vatten och låt det stå över natten. Gnid bönorna mot varandra med händerna under vattnet så att skalen lossnar och flyter upp till ytan. Torka bönorna.
  2. Lägg bönorna i en matberedare tillsammans med 1 msk vatten och mixa det till en puré. Lägg över i en bunke. Skala löken. Finhacka löken och räkorna. Blanda ner det i bön-purén. Sätt till svartpeppar, salt, chili, ägg och mjöl. Rör ihop allt till en slät smet.
  3. Hetta upp matoljan i en gryta tills det sisslar när man lägger i ett kryddfrö. Forma runda bollar med en tesked och släpp försiktigt ner dem i oljan. Fritera bollarna i 5 minuter eller tills de är gyllenbruna. Ta upp bollarna med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept