Boliviansk gryta

Boliviansk gryta
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Boliviansk gryta

16 ingredienser

Chilipeppar, kanel och saffran smaksätter den här fläskgrytan med recept från Bolivia. Risgryn ingår som en ingrediens. Smakerna balanseras fint, tomaternas syra med sötma från sirap. Rätten är en allt-i-ett-gryta eftersom både kött och potatis ingår.

Ingredienser

portioner
  • 600 g bogfläsk (eller skinka)
  • 2 gula lökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 msk majsolja
  • 3 msk risgryn
  • 2 tomater
  • 1 krm chilipeppar
  • 1 krm malen kanel
  • 1 krm malen nejlika
  • 1 tsk salt
  • 1 krm saffran, stött
  • 4 dl köttbuljong
  • 3 potatisar
  • 2 msk vispgrädde
  • 0,5 msk sirap
  • 2 msk jordnötter, hackade

Gör så här

  1. Skala och hacka löken fint. Skala och hacka vitlöken. Skär tomaterna i tärningar. Skär köttet i 2 cm stora tärningar. Hetta upp oljan i en stor stekgryta och bryn löken helt lätt. Tillsätt vitlöken. Lägg ner köttet i grytan tillsammans med risgrynen. Rör om och bryn alltsammans.
  2. Tillsätt tomaterna. Rör ner chilipeppar, kanel, nejlikor och salt. Häll på buljongen och rör ner saffranen. Koka alltsammans under lock på svag värme i ca 30 minuter.
  3. Skala potatisarna och skär dem i klyftor. Tillsätt potatisen och låt det hela koka ca 15 minuter. Hacka jordnötterna. Rör ner grädde, sirap och jordnötter. Sjud i ytterligare några minuter eller tills potatisen känns mjuk.