Bogbladsstek på bayerskt vis med knödel

Bogbladsstek på bayerskt vis med knödel
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Bogbladsstek på bayerskt vis med knödel

22 ingredienser

En bogbladsstek kan man ofta hitta till verkligt bra pris. köttet är ytterst välsmakande och gott. Det fordras ett fast handlag när steken ska benas ur, så är du en ovan matlagare är det bra att be om hjälp i köttdisken.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg bogbladsstek av gris
  • 2 gula lökar
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 morot
  • 1 tsk kummin
  • salt
  • vitpeppar
  • 2 msk matolja
  • 2,5 dl vatten

Knödel:

  • 500 g torkat kuvertbröd
  • 5 dl mjölk
  • 60 g smör
  • 1 gul lök
  • 0,5 kruka färsk persilja
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 krm muskot, riven
  • 3 ägg

Till kokning:

  • vatten
  • salt

Till servering:

  • rödkål
  • äppelmos

Gör så här

  1. Stek: Värm ugnen till 200°. Bena ur steken. skala och hacka lök, vitlöks och morot. Gnid in köttet med kummin, salt och peppar. Bryn steken och benet i en gryta och slå på vattnet. Koka upp och flytta över allt till en ugnssäker form. Lägg i lök, morot och vitlök. Stek i ugnen i ca 2 timmar.
  2. Knödel: Skala och finhacka lök och persilja. Skär brödet i skivor. Värm mjölken och häll den över brödskivorna. Smält smöret och tillsätt lök och persilja. Häll blandningen över de fuktiga brödskivorna. Knäck äggen, ett i taget, och rör ner. Krydda med salt, peppar och muskot och rör om. Låt stå i 30 minuter.
  3. Koka upp vatten och salt i en stor kastrull. Dela knödelmassan i 8 delar. Forma var och en till en rund knödel. Sjud knödlarna i ca 15 minuter. Skär upp köttet och passera grönsakerna genom en sil. Servera köttet och knödlarna med de passerade grönsakerna som sås.