Cheesecake- och blåbärsbakelse

Cheesecake- och blåbärsbakelse
Foto: Brett Stevens

Cheesecake- och blåbärsbakelse

Av: Bodil Andersson

Från: Muffins och cupcakes

13 ingredienser

Cheesecake, muffins och cupcake i ett!

Ingredienser

portioner
  • 0,75 dl strösocker, finkornigt
  • 85 g färskost
  • 250 g blåbär
  • 1 msk crème de cassis, likör
  • 0,75 dl strösocker, finkornigt
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 2,5 tsk bakpulver
  • 20 g osaltat smör, smält
  • 1 tsk apelsinskal, finrivet
  • 1 ägg
  • 1,25 dl mjölk
  • 18 blåbär, till fyllning
  • florsocker, att pudra över

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smörj 6 normalstora hål i en muffinsplåt eller placera 6 pappersformar på en vanlig bakplåt.
  3. Blanda socker och cream cheese till en jämn ostblandning i en skål.
  4. Gör sedan blåbärssåsen genom att köra blåbär, likör och socker till
  5. en slät och fin blandning i en matberedare.
  6. Sila såsen genom en finmaskig sil, så att alla blåbärsfrön försvinner. Låt sedan ostblandningen och blåbärssåsen stå så länge.
  7. Sikta mjöl och bakpulver i en stor skål och rör sedan ned smält smör, apelsinskal och ½ tesked salt.
  8. Vispa samman ägg och mjölk i en annan skål, häll sedan blandningen i mjölblandningen och blanda allt väl.
  9. Fördela hälften av smeten i formarna och lägg tre blåbär och 1 tesked ostblandning i varje. Fyll på med resten av smeten.
  10. Grädda kakorna i 15 minuter eller tills de är gullengula och färdiga i mitten. Låt dem sedan svalna lite på ett galler.
  11. När det är dags att servera bakelserna lägger du upp dem på assietter, ringlar blåbärssås över dem och pudrar dem med florsocker.