Boatso med mandelpotatiscrunch och blåbärssky

Boatso med mandelpotatiscrunch och blåbärssky
Foto: TV4

Boatso med mandelpotatiscrunch och blåbärssky

Av: Merethe - Gällivare

Från: Halv åtta hos mig

33 ingredienser

1h

Helstekt reninnerfilé med mandelpotatis och sky på blåbär och rött vin.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Blåbärssky

  • 1 gul lök
  • 0,5 palsternacka
  • 1 msk smör
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 dl blåbär, frysta
  • 4 dl rött vin
  • färsk timjan, några kvistar
  • 1 msk rörsocker
  • 0,5 krm salt
  • 2 msk smör

Boatso

  • 700 g reninnerfilé
  • renfett, till stekning eller smör (fett från renens rygg, finns att köpa på slakteri eller i chark)
  • 4 enbär
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar

Mandelpotatiscrunch

  • 10 mandelpotatisar
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl Västerbottensost, riven
  • 1 lagerblad
  • 100 g smör
  • salt
  • 2 vitpepparkorn
  • 1 krm muskot, riven

Grönt till

  • 120 g torrkött av ren [eller en påse renchips som är färdigskuret torkat renkött]
  • 100 g salladsmix
  • 4 gröna sparrisar
  • 1 rödlök (liten)
  • 50 g Västerbottensost, riven

Hjortronvinägrett

  • 2 msk hjortronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 krm strösocker
  • 0,5 krm salt

Gör så här

Blåbärssky

  1. Skala lök och palsternacka, skär dom grovt.
  2. Hetta upp smör i kastrull. När smöret tystnar, fräs lök och palsternacka lätt gyllenbrun på medelstark värme.
  3. Rör i tomatpuré , rör om
  4. Tillsätt de frysta blåbären, timjan och vinet, sjud ca 30min eller till önskad konsistens( den ska ha tjocknat lite).
  5. Sila av i en annan kastrull, rör ner rörsocker och smaka av med salt.
  6. Precis innan servering: värm upp såsen och vispa sedan ner 2 msk smör för fyllighet och glans.

Boatso

  1. Sätt ugnen på 120 grader.
  2. Rensa filén från ev hinnor. Krydda med salt, peppar och enbär.
  3. Bryn den hel i het stekpanna runt om, i renfett eller smör.
  4. Sätt en ugnstermometer i den tunnaste delen av filén och sätt på galler i mitten av ugnen.Stek tills innertemperaturen är
  5. 45-47 grader för rött kött. Renkött vinner på att ej stekas för mycket då det lätt blir torrt. Stek ca 20 min ta ut krydda med salt och peppar, rulla in i folie och låt vila 10 min.

Mandelpotatiscrunch

  1. Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten ca 20 min.
  2. Känn med sticka, mandelpotatis kokar lätt sönder.
  3. Koka upp grädden med lagerblad och vitpepparkorn.
  4. När potatisen är klar häll bort vattnet, lägg i smöret och västerbottensosten.
  5. Stompa potatisen med grov gaffel eller slev, potatisen ska inte vara helt mosad utan det ska vara bitar av potatis i moset.
  6. Ta bort lagerbladen och pepparkornen ur grädden, blada sedan i grädden med potatisstompet.
  7. Salta efter smak och blanda i riven muskot, rör om.

Hjortronvinägrett

  1. Blanda ihop ingredienserna, låt stå.

Grönt till

  1. Koka sparrisen lätt i vatten.
  2. Lägg en handfull sallad på varje tallrik, toppa med skivad rödlök, torkat renkött, riven västerbottensost ,1 sparris. Droppa över hjortronvinägrette ca 1 msk/portion.
  3. Servera filén skuren på snedden i fina skivor med blåbärssky, mandelpotatiscrunch och sallad på sidan.