Helstekt reninnerfilé med mandelpotatis och sky på blåbär och rött vin.
Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Ingredienser
Blåbärssky
1 gul lök
0,5 palsternacka
1 msk smör
1 msk tomatpuré
1 dl blåbär, frysta
4 dl rött vin
färsk timjan, några kvistar
1 msk rörsocker
0,5 krm salt
2 msk smör
Boatso
700 g reninnerfilé
renfett, till stekning eller smör (fett från renens rygg, finns att köpa på slakteri eller i chark)
4 enbär
2 krm salt
1 krm svartpeppar
Mandelpotatiscrunch
10 mandelpotatisar
1 dl vispgrädde
1 dl Västerbottensost, riven
1 lagerblad
100 g smör
salt
2 vitpepparkorn
1 krm muskot, riven
Grönt till
120 g torrkött av ren [eller en påse renchips som är färdigskuret torkat renkött]
100 g salladsmix
4 gröna sparrisar
1 rödlök (liten)
50 g Västerbottensost, riven
Hjortronvinägrett
2 msk hjortronsaft
2 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
1 krm strösocker
0,5 krm salt
Gör så här
Blåbärssky
Skala lök och palsternacka, skär dom grovt.
Hetta upp smör i kastrull. När smöret tystnar, fräs lök och palsternacka lätt gyllenbrun på medelstark värme.
Rör i tomatpuré , rör om
Tillsätt de frysta blåbären, timjan och vinet, sjud ca 30min eller till önskad konsistens( den ska ha tjocknat lite).
Sila av i en annan kastrull, rör ner rörsocker och smaka av med salt.
Precis innan servering: värm upp såsen och vispa sedan ner 2 msk smör för fyllighet och glans.
Boatso
Sätt ugnen på 120 grader.
Rensa filén från ev hinnor. Krydda med salt, peppar och enbär.
Bryn den hel i het stekpanna runt om, i renfett eller smör.
Sätt en ugnstermometer i den tunnaste delen av filén och sätt på galler i mitten av ugnen.Stek tills innertemperaturen är
45-47 grader för rött kött. Renkött vinner på att ej stekas för mycket då det lätt blir torrt. Stek ca 20 min ta ut krydda med salt och peppar, rulla in i folie och låt vila 10 min.
Mandelpotatiscrunch
Skala potatisen och koka i lättsaltat vatten ca 20 min.
Känn med sticka, mandelpotatis kokar lätt sönder.
Koka upp grädden med lagerblad och vitpepparkorn.
När potatisen är klar häll bort vattnet, lägg i smöret och västerbottensosten.
Stompa potatisen med grov gaffel eller slev, potatisen ska inte vara helt mosad utan det ska vara bitar av potatis i moset.
Ta bort lagerbladen och pepparkornen ur grädden, blada sedan i grädden med potatisstompet.
Salta efter smak och blanda i riven muskot, rör om.
Hjortronvinägrett
Blanda ihop ingredienserna, låt stå.
Grönt till
Koka sparrisen lätt i vatten.
Lägg en handfull sallad på varje tallrik, toppa med skivad rödlök, torkat renkött, riven västerbottensost ,1 sparris. Droppa över hjortronvinägrette ca 1 msk/portion.
Servera filén skuren på snedden i fina skivor med blåbärssky, mandelpotatiscrunch och sallad på sidan.