Thaiinspirerad kryddig ananas och linssoppa

50 min
4
Thaiinspirerad kryddig ananas och linssoppa
Foto: TV4

Förrätt med inspiration från tre världsdelar. Serveras med italiensk bruschetta och mexikansk guacamole.

Vintips från Bo
Jules Muller Pinot Gris Reserve

Bo bjöd även på

Tempe och shiitake-rullar i rispapper


Brasiliansk mangopannacotta



Kolla in alla recept på

Klockan åtta hos stjärnorna



Receptet är från programmet Klockan åtta hos stjärnorna och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

20 juni 2011
Visa mer
50 min
4

Du behöver

  • 1 dl paprika, röd finhackad
  • 0,5 dl gul lök, finhackad
  • 0,5 st vitlök, finhackad eller pressad
  • 2 tsk vit balsamicovinäger
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 msk oregano, finhackad färsk
  • flingsalt
  • Peppar
  • 1-2 st avokado,mosade
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 st citron, saften
  • 1 msk gul lök, finhackad
  • 0,5 st vitlök, finhackad eller pressad
  • 2-3 msk basilika, grovhackad
  • 1 tsk chili, finhackad
  • 0,5 dl tomat, hackad
  • Flingsalt, efter smak
  • Peppar, efter smak
  • bröd
  • 2 msk matolja
  • 0,5 dl gul lök, finhackad
  • 0,5 dl purjolök, finstrimlad
  • 0,5 st vitlök, finhackad
  • 1-2 tsk finhackad chili
  • 1 rågad tsk curry
  • 1 rågad tsk spiskummin
  • 1 lagerblad
  • 1,5 dl röda linser
  • 1 l vatten
  • 1 st buljongtärning
  • 2 st kaffirlimeblad, finstrimlade färska
  • 0,5 msk chilibeansås
  • 0,5 st lime, saften
  • 1 msk äppelcidervinäger
  • 1 st äpple, tärnat
  • 1-2 dl tärnad färsk ananas
  • färsk koriander, hackad

Gör så här

  1. Italiensk Bruschetta
    Hacka paprika och lök och blanda med resterande ingredienser.
  2. Smaka av med flingsalt och peppar.
  3. Rosta brödet i jämna skivor i ugn på grillfunktionen.
  4. Lägg upp röran på brödet och servera.
  5. Mexikansk guacamole
    Blanda ingredienser och smaka av med lime, salt och peppar.
  6. Lägg upp på bröd.
  7. Thaiinspirerad kryddig ananas och linssoppa
  8. Hacka alla ingredienser.
  9. Fräs lök, purjolök, vitlök, chili och limeblad i oljan tills de mjuknar utan att få färg.
  10. Lägg i curry, spiskummin och lagerblad samt mer olja om så behövs och fräs tills kryddorna börjar dofta.
  11. Lägg i linserna och fräs i cirka 2-3 minuter.
  12. Häll på vattnet och lägg eventuellt i en buljongtärning, låt koka i cirka 5-7 minuter.
  13. Tillsätt chillibeansås, lime, äppelcidervinäger, äpple och ananas låt koka upp smaka av med salt.
  14. Lägg upp i skålar, toppa med färsk koriander och servera.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept