Blomkålssoppa med vaktelägg, löjrom och lufttorkad skinka

Blomkålssoppa med vaktelägg, löjrom och lufttorkad skinka
Foto: TV4

Blomkålssoppa med vaktelägg, löjrom och lufttorkad skinka

Av: Maja - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

45 m

Lyxig blomkålssoppa som serveras med knaprig skinka, löjrom, kokt vaktelägg och smörstekta blomkålshuvuden.

Vintips

  • Grüner Veltliner Smaragd Terassen, Domaine Wachau, Österrike nr. 75065
  • Cederberg Bukettraube, Sydafrika nr. 74779

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 500 g blomkål
  • 1 klyfta vitlök, hackad
  • 2 msk smör
  • 5 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 1 dl crème fraîche
  • 3 droppar tabasco
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar

Tillbehör

  • 3 skivor lufttorkad skinka
  • 4 vaktelägg
  • 12 blomkål, blomkålsbuketter, pyttesmå
  • 2 msk löjrom
  • 1 msk smör
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 msk gräslök, finhackad
  • 1 msk persilja, finhackad
  • 2 krm peppar, nymald

Gör så här

Soppan

  1. Rensa blomkålshuvudet från gröna blad och den hårda stammen i mitten. Bryt blomkålen i mindre bitar (och spara 12 små buketter till tillbehör).
  2. Ta fram en stor kastrull och stek blomkålen i smöret, på medelvärme, tillsammans med den hackade vitlöken. När blomkålen fått lite färg så häller du på mjölk och grädde. Koka upp under omrörning. Se till att mjölkblandningen inte bränner vid i botten. När blomkålen blivit mjuk så mixar du soppan med en stavmixer tills den blir så slät som du vill ha den. Det får gärna vara lite struktur kvar i soppan.
  3. Smaksätt med tabasco, salt och peppar. Rör sedan ner crème fraiche och mixa innan servering.

Tillbehör

  1. Koka vakteläggen ca 2 minuter och låt vila.
  2. Lägg sedan den lufttorkade skinkan på en plåt med bakplåtspapper och ställ in i ugnen på 175 grader i ca 15 minuter, eller tills skinkan blivit knaprig. Ta ut och låt svalna.
  3. Stek de små blomkålsbuketterna i lite smör tills de får en gyllengul färg.

Montering på tallrik

  1. Vid servering lägger du det, skalade och delade vaktelägget i botten på din tallrik. Fördela sedan små klickar av löjrom och crème fraiche runt äggen och lägg sedan tre små blomkålsbitar på varje tallrik. Bryt små bitar av den ugnstorkade skinkan och strö över tallrikens botten som strössel. Toppa med de gröna örterna. Den varma soppan hälls sedan ner i tallriken över tillbehören vid servering.