Blomkålssoppa med citronpicklad blomkål, pinjenötter och brynt smör

Siri Barje 2016

Blomkålssoppa med citronpicklad blomkål, pinjenötter och brynt smör

19 ingredienser

30 m

Enkel  och lyxig soppa toppad med brynt smör, krasse, pinjenötter, rädisor och citronpicklad blomkål. Perfekt att servera som nyårsförrätt.

Ingredienser

portioner

Citronpicklad blomkål

  • 1 dl blomkålstoppar
  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl citron, saft
  • 1 msk salt
  • 1 msk strösocker

Soppa

  • 1 blomkål
  • 4 mindre eller 2 stora schalottenlökar
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 rotselleri
  • 4 msk smör
  • 3 dl vitt vin
  • 1,5 l grönsaksbuljong
  • 2 dl grädde
  • salt
  • peppar

Topping

  • pinjenötter
  • krasse
  • rädisa, tunt skivade
  • 2 msk smör, brynt

Gör så här

Citronpicklad blomkål

  1. Dela blomkålen i mindre bitar och ta ut en näve mindre små fina toppar. Blanda ihop vatten, citron, salt och socker. Lägg i blomkålen och marinera minst 1 timme.

Soppa

  1. Hacka upp resten av blomkålen samt blasten.
  2. Skala och hacka lök, vitlök och rotselleri smått. Stek alla grönsaker utom blomkålen i 1 msk smör i 5 minuter utan att det tar färg.
  3. Tillsätt blomkålen och rör runt och stek i minut.
  4. Tillsätt vitt vin och låt det koka ordentligt så att alkoholen försvinner.
  5. Häll på buljongen och koka i 5 minuter utan lock. Känn på blomkålen om den känns mjuk. Tillsätt grädde och mixa soppan helt slät, för extra slät passera genom en sil.
  6. Salta, peppra och tillsätt smöret, mixa lite till.
  7. Servera soppan i varma tallrikar med citronpicklad blomkål, pinjenötter, krasse, rädisor och brynt smör!