Blodpudding

Blodpudding
Foto: TV4

I det äldre bondesamhället slaktades grisen lagom till jul. Då tog man först reda på innanmat och blod, vilket kokades till den läckraste blodpudding. Idag köper vi oftast blodpudding färdig och då räknas den hemlagade till lyxig restaurangmat. Blod kan köpas djupfryst.

26 januari 2009
Visa mer
12

Du behöver

  • 1,5 liter svinblod
  • 3 dl stark köttbuljong
  • 1 gul lök
  • 1 msk smör
  • 150 g ister
  • 150 g sirap
  • 150 g späck
  • 100 g små äppeltärningar
  • 75 g russin (kan uteslutas)
  • 1 msk torkad mejram
  • 2 tsk torkad timjan
  • 0,5 msk salt
  • 1 krm stött kryddpeppar
  • 2 krm stött vitpeppar

Till formarna:

  • 1 msk smör
  • 200 g ströbröd

Till servering:

  • stekt fläsk
  • rårörda lingon

Du behöver också:

  • 2 formar á 1 1/2 liter

Gör så här

  1. Använder du djupfryst blod ska det tina i kylskåp över natten. Sätt ugnen på 175°. Skala och hacka löken fint och stek den gyllengul i smör. Sila blodet och blanda det med buljongen. Skär ister och äpple i små tärningar. Blanda ner ister, sirap, späck, äpple och russin. Krydda smeten med mejram, timjan, salt och peppar.
  2. Blanda allt väl och stek ett prov för avsmakning. Smörj formarna med smör och ströbröd. Fyll i smeten i formarna och baka i vattenbad i nedre delen av ugnen i 2 1/2- 3 timmar. Pröva med en sticka eller provnål, som ska kännas torr.
  3. Låt puddingen svalna något innan den stjälps upp. Beräkna ca 150 g blodpudding per portion. Stek ca 1 cm tjocka skivor på svag värme i ytterst lite fett. Servera med knaperstekt fläsk och rårörda lingon. Blodpuddingen kan serveras nygräddad eller förvaras i kylskåp några dagar. Den kan också djupfrysas och håller då i ca 3 månader.
  4. Tips: Blodpudding till många är praktiskt att steka i ugn. Lägg skivorna i en lättsmord långpanna. Sätt in den i 225º ugnsvärme, i övre delen av ugnen. Stek ca 5 minuter och vänd skivorna en gång.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept