Blinier med gravad fjällröding

45 m + 1 dygn
4
Blinier med gravad fjällröding
Foto: TV4
45 m + 1 dygn
4

Du behöver

  • 3 dl mjölk
  • 1 pkt jäst, (50 g)
  • 2 dl bovetemjöl
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 ägg
  • 1 nypa salt
  • 50 g smör
  • 120 g löjrom
  • 1,5 dl crème fraîche
  • citron

Gravad röding

  • 400 g rödingfilé
  • 3 msk salt
  • 1,5 msk socker

Gör så här

  1. Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke, häll över mjölken och rör om tills jästen har löst sig.
  2. Tillsätt båda mjölsorterna och vispa till en jämn smet.
  3. Dela äggen i gula och vita och vispa ner gulorna och salt.
  4. Låt smeten stå framme och jäsa under bakduk i 40 minuter.
  5. Smält smöret och låt det svalna. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda ner smör och vitor i den jästa smeten.
  6. Grädda i blinipanna på medelvärme. Vänd och grädda också andra sidan. Servera direkt med löjrom, en klick crème fraiche, hackad lök och citron och den gravade fjällrödingen.
  7. Gravad röding
    Skölj och torka av rödingfiléerna. Blanda socker och salt. Gnid in blandningen och lägg filéerna på varandra med plastfolie över.
  8. Sätt i kylskåpet minst ett dygn. Skär i tunna skivor och servera tillsammans med blinierna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept