Blini med rom

Till blini, eller ryska boveteplättar, ska det egentligen vara rysk kaviar. Underbart gott – när kassan så tillåter. Servera annars med sikrom, forellrom eller stenbitsrom. Smetana, syrad grädde, hör till. Du kan fuska med gräddfil eller crème fraiche. Gott till är hackad röd lök och citronklyftor. En matberedare är till hjälp när du gör smeten till plättarna.

7 mars 2012
Visa mer
4

Du behöver

  • 0,5 dl bovetemjöl
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl ljummen mjölk, 37°
  • 10 g jäst
  • 0,5 tsk salt
  • 1 äggula
  • 3 äggvitor
  • smör till stekning

Till servering:

  • 4 msk gräddfil eller crème fraiche
  • 4 msk forell-, sik- eller löjrom
  • finhackad röd lök
  • citronklyftor

Gör så här

  1. Lägg bovetemjöl, vetemjöl, salt, smulad jäst och äggula i en matberedare och tillsätt mjölken. Kör smeten 20–30 sekunder. Låt locket vara kvar, väl påsatt. Lägg en handduk över matarhålet och jäs i 2 timmar i rumstemperatur.
  2. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten. Kör ett par varv på lägsta hastighet. Grädda små plättar i smör eller margarin i plättlagg eller teflonpanna.
  3. Servera blinierna rykande varma med en klick crème fraiche eller gräddfil, forell-, sik- eller löjrom och hackad rödlök samt citronklyftor. Tips: Gör din egen smetana eller syrad grädde. Rör ner 2 msk ättiksprit i 3 dl ovispad vispgrädde. Ställ i rumstemperatur att tjockna. Det tar ca 3 timmar.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept