Blåmusslor med äpple, bacon och pepparrotsmajonnäs

Blåmusslor med äpple, bacon och pepparrotsmajonnäs
Foto: TV4
Klas Lindberg
Klas Lindberg

Blåmusslor med äpple, bacon och pepparrotsmajonnäs

17 ingredienser

30 m

Ciderkokta blåmusslor med mustig smak av bacon och äpple. Serveras med en bit rostat bröd och majonnäs med pepparrotssting.

Maya Samuelssons dryckestips

  • Äppelmust Ingrid Marie 2014, Nr: 1863, Sverige
  • Follas Novas Albariño 2014. Vitt, torrt fruktigt vin, Nr: 2933, Spanien, Rias Baixas
  • Wisby Weisse. Veteöl, Nr: 1459, Sverige, Gotland

Ingredienser

portioner

Majonnäs med pepparrot

  • 1 äggula
  • 1 tsk senap
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • 3 dl matolja
  • 3 cm färsk pepparrot, fint riven
  • salt
  • svartpeppar

musslor

  • 2 nät blåmusslor, hela och rengjorda, alla ska vara stängda
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 svenskt äpple, skuret i 1 cm bitar
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • 5 skivor bacon, fint tärnade
  • olivolja
  • 2 dl äpplemust, osötad
  • 1 dl grädde
  • salt, svartpeppar och olivolja

Servering

  • bröd, rostat

Gör så här

Majonnäs

  1. Vispa äggula, senap och vinäger, droppa i olja försiktigt under ständig vispning. Smaka av med salt, svartpeppar och fint riven pepparrot. Det ska vara ett bra sting i majonnäsen.

Musslor

  1. Fräs lök, äpple, vitlök och bacon i olivolja i en vid gryta, krydda med salt och svartpeppar.
  2. Tillsätt musslorna och fräs runt ordentligt, slå på äpplemusten och grädden.
  3. Sätt på locket och koka upp, när musslorna öppnat sig ( efter ca 2 minuter) vänd runt försiktigt i pannan och kontrollera att alla är öppnade. Kasta de som inte öppnat sig.
  4. Servera ur grytan, glöm inte bort att lägga fram en sked så att man får upp mycket av den goda såsen. Servera med varmt rostat bröd och pepparrotsmajonnäs.