Blåmusslor escabeche

Blåmusslor escabeche
Foto: Ingvar Eriksson
4

Du behöver

  • 1 kg kokta blåmusslor (se nedan)
  • 2 msk musselbuljong (se nedan)
  • 1 liten bit gurka, skalad, urkärnad och hackad
  • 1 liten schalottenlök, finhackad
  • 0,5 röd chili, finhackad
  • 0,5 tomat, urkärnad och finhackad
  • 1 liten vitlöksklyfta, finriven
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk sherryvinäger
  • lite hackad persilja
  • salt och svartpeppar
  • 4 msk stekta brödsmulor

Musslor

  • 1 kg färska blåmusslor, tvättade och rensade
  • 4 vitlöksklyftor, hackade
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 1 kvist färsk timjan
  • 4 msk olivolja
  • 2 dl torrt vitt vin

Gör så här

  1. Se till att alla musslor är hela och stängda. Fräs vitlök, lök och timjan i olivolja i en stor kastrull någon minut utan att det tar färg. Lägg i musslorna och blanda runt. Häll på vin och satt på lock. Skaka kastrullen då och då. Låt koka ca 2 minuter tills alla musslor öppnat sig, släng dem som inte har det.
  2. Lyft upp musslorna och sila buljongen. Koka ihop buljongen till kraftig och god smak.
  3. Servering
    Ta bort ena delen av skalet på musslan och lägg upp musslorna på ett stort fat.
  4. Blanda ihop övriga ingredienser utom de stekta brödsmulorna. Smaka av med salt och peppar.
  5. Fördela blandningen över musslorna och avsluta med att strö på brödsmulorna. Servera direkt.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept