Bladsallatssås till lax

Bladsallatssås till lax
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Bladsallatssås till lax

8 ingredienser

Glöm de feta såserna till den rökta laxen. Laga en fräsch illande grön, krämig sås i stället. Här har du god hjälp av en mixer eller matberedare. Såsen är mycket snabblagad, så gör à la minute, alltså precis innan det är dags att sätta sig till bords. Den blir godast då. Såsen passar även till gravad lax.

Ingredienser

portioner
  • 300 g rökt lax, i tunna skivor
  • Vikabröd
  • svartpeppar, grovmalen

Bladsallatsås:

  • 2 krukor bladsallat
  • 1 ask krasse
  • 0,5 kruka gräslök
  • 2 tsk olivolja
  • 1 msk äppelcidervinäger

Gör så här

  1. Om du köper växthusodlad sallat, vrid av den från roten. Se till att ingen jord kommer med så behöver du inte skölja den. Klipp av krassen och klipp gräslöken grovt.
  2. Riv sallaten grovt och lägg den och resten av ingredienserna i mixer eller matberedare. Kör till en slät puré.
  3. Lägg upp laxen på hårt bröd, gärna Vikabröd, och lägg på såsen. Glöm inte heller grovmalen svartpeppar.