Bläckfisk á l’armoricane

Bläckfisk á l’armoricane
Foto: TV4

På keltiska kallas kustlandet i Bretagne för Armoricane. Då kan vi enkelt sluta oss till varifrån det här receptet kommer.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 4 calamares
  • 2 dl fiskfond
  • 0,5 dl passerade tomater
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 msk konjak
  • 2 dl crème fraiche

Till servering:

  • 4 portioner kokt potatis
  • citronskivor
  • persilja

Gör så här

  1. Bläckfiskar behöver rensas och sköljas noga. Dra försiktigt bort huvud och tentakler, försök att få med hela bläckblåsan hel, så slipper du bläckfiskbläck på skärbrädan. Ta ut det vita porösa ryggbenet om det finns kvar, annars räcker det om du känner med fingrarna på insidan och drar bort några ben som känns tydligt. Till sist bör du dra bort skinnet på bläckfisken. Salta gärna på fingrarna så får du lätt fäste och kan skrubba bort det tunna skinnet.
  2. Skär bläckfiskarna i ringar. Blanda samman smör och mjöl till en pastaredning. Koka upp fiskfonden med de passerade tomaterna och lägg i bläckfisken. Red av med pastaredningen och koka upp.
  3. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Häll i konjak och crème fraiche och låt grytan få ett uppkok före servering.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept