Black eyed pea-fritters med chipotleaioli

Black eyed pea-fritters med chipotleaioli
Foto: Eva Hildén
Mattias Kristiansson porträtt
Mattias Kristiansson porträtt

Black eyed pea-fritters med chipotleaioli

28 ingredienser

Frasiga bönfritters som serveras med ananassalsa och vegansk aioli smaksatt med chipotle. Otroligt god vegansk förrätt som alla borde testa!

Ingredienser

Black eyed pea-fritters

  • 1 bakpotatis, ca 400 g
  • 2 förp black eye-bönor à 400 g
  • 2 msk majsstärkelse
  • 1 dl majskorn
  • 0,5 röd paprika, finhackad
  • 2 msk färsk koriander, finhackad
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • rapsolja, att steka i

Chipotleaioli

  • 1 dl osötad sojamjölk
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 2 klyftor vitlök, rivna
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 tsk chipotlepasta (finns i texmex-hyllan)
  • 0,5 tsk salt
  • svartpeppar
  • 1 dl olivolja
  • 2 dl rapsolja

Ananassalsa

  • 2 dl ananas, hackad, gärna färsk (fast konserverad går bra)
  • 0,5 rödlök, finhackad
  • 0,5 röd chilifrukt, finhackad
  • 0,5 limefrukt, saften
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • färsk koriander

Gör så här

Black eyed pea-fritters

  1. Skala bakpotatisen och dela den i mindre bitar. Koka mjuk.
  2. Skölj bönorna och mixa ihop med potatisen och majsstärkelsen i en matberedare. Det får gärna vara lite bitar kvar.
  3. Skrapa ner smeten i en bunke och blanda ner majs, paprika, koriander, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar.
  4. Forma små biffar av smeten och stek gyllenbruna och frasiga i generöst med olja.

Chipotleaioli

  1. Häll ner sojamjölk, dijonsenap, vitvinsvinäger, vitlöksklyftor, paprikapulver, chipotlepasta, salt, svartpeppar och olivolja i en hög smal skål. Mixa ihop allt med en stavmixer.
  2. Droppa ner lite av rapsoljan i taget under ständigt mixande tills du får en tjock, krämig aioli.

Ananassalsa

  1. Blanda ihop samtliga ingredienser till salsan.

Servering

  1. Servera bönfritters med chipotleaioli, ananassalsa och färsk koriander.