Black eye-bönor på indiskt vis

Black eye-bönor på indiskt vis
Foto: TV4

Till den här rätten ska bönorna koka långsamt utan blötlägning. Räkna med att de behöver koka drygt en timme för all bli mjuka. Servera som huvudrätt med bröd eller som tillbehör till varmrätt.

26 januari 2009
Visa mer
4

Du behöver

  • 3 dl Black eye-bönor
  • 9 dl vatten
  • 1 medelstor gul lök
  • 2 tomater
  • 1 msk chilipeppar
  • 0,5 tsk gurkmeja
  • 1 kanelstång
  • 1 tsk salt
  • 4-5 msk matolja
  • 1 tsk hel spiskumminfrön
  • 2 vitlöksklyftor
  • Till garnering:
  • färsk koriander
  • chili

Gör så här

  1. Skala och hacka löken. Skär tomaterna i centimeterkuber. Skölj bönorna. Lägg dem i en kastrull med hälften av löken, tärningar av 1 tomat, chilipeppar, gurkmeja, kanelstång och salt. Koka dem sakta tills bönorna är mjuka och vattnet försvunnit. Häll i mer vatten om det behövs.
  2. Skala vitlöken och hacka den fint. Värm oljan i en kastrull tills det sisslar när du lägger i ett spiskumminfrö. Lägg i dessa och låt dem fräsa 5–10 sekunder. Lägg i resten av löken, vitlöken och tärningarna av den andra tomaten. Fräs under omrörning tills lök och vitlök är ljusbruna, men inte brända.
  3. Blanda bönorna med tomat- och lökfräset och låt alltsammans puttra på låg värme 5–6 minuter. Garnera med den färska koriandern och eventuellt med chilifrukt.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept