Blåbärssnittar

Blåbärssnittar
Foto: Pernilla Thelaus/TV4

Blåbärssnittar

Av: Fredrik Svensson

Från: Hela Sverige bakar

13 ingredienser

1 h

Mördegssnittar med hemgjord blåbärssylt, kardemumma och glasyr.

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

portioner stycken

Mördeg

  • 150 g smör, kallt
  • 4 dl vetemjöl
  • 0,5 dl florsocker
  • 0,5 msk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 0,5 msk vatten

blåbärssylt

  • 250 g blåbär
  • 0,5 dl vatten
  • 3 dl strösocker
  • 0,5 krm natriumbensoat
  • 2 tsk kardemummakärnor

glasyr

  • 2 dl florsocker
  • 4 tsk citron, pressad

Gör så här

  1. Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl och florsocker. Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop, knåda inte.
  2. Plasta degen och låt den vila i kylen minst 30 minuter.
  3. Koka upp bären med vattnet i en kastrull i ca 10 minuter utan lock. Ta av från värmen och tillsätt sockret, koka ytterligare i 5 minuter på svag värme.
  4. Skumma eventuellt av och tillsätt natruimbensoat med ca 0,5 dl av sylten och blanda ner detta i syltkoket, låt svalna.
  5. Stöt kardemumman i en mortel
  6. Rulla ut i långa korvar och sen platta i mitten. Fyll i sylten och strö över kardemumman. Grädda i ugnen 8-10 minuter på 180 grader beroende på ugn.
  7. Under tiden pressar du citronen och blandar saften från den med florsockret. Glasera längderna och skär snittar.