Blåbärssemifreddo med nötcrunch och vit choklad

Semifreddo med blåbär och färskost. Serveras med karamelliserat nötcrunch och vit chokladrippel.

Tips! Om du vill kan du toppa med pulver av frystorkade blåbär samt blåbärsmaränger.

30 december 2016

Du behöver

Blåbärssemifreddo

  • 100 g färskost
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 äggulor
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 äggvitor
  • 250 g blåbär (ej odlade)

Nötcrunch

  • 2 dl hasselnötter
  • 1 dl socker
  • 100 g vit choklad
  • 1 tsk flingsalt

Vit chokladtopping

  • 25 g vit choklad
  • 1 msk vispgrädde

Gör så här

  1. Vispa färskost, vaniljsocker och 1 dl socker. Separera äggulor och -vitor. Vispa in äggulorna i färskostssmeten.
  2. Vispa grädden i en skål. Vänd ner den i färskostssmeten med en slickepott. Tillsätt 200 g blåbär (spara resten till garnering).
  3. Vispa äggvitorna till ett hårt skum, tillsätt 0,5 dl strösocker och vispa till en fast maräng. Vänd försiktigt in marängen i smeten med en slickepott.
  4. Häll smeten i en valfri form täckt med plastfolie (ca 1 liter) och frys i minst 4 tim. Ta fram semifreddon i rumstemperatur 15 min före servering. Man kan doppa själva formen i varmt vattenbad så att den lossnar lättare.
  5. Nötcrunch
    Sätt ugnen på 150 grader. Lägg chokladen på ett bakplåtspapper, grädda mitt i ugnen ca 20 min, kolla efter 10 minuter (chokladen ska bli gyllene).
  6. Smält sockret i en stekpanna, tillsätt nötterna och rör om så att de täcks av karamellen. Häll ut nötterna på ett bakplåtspapper och låt svalna helt.
  7. Mixa sedan ihop den kalla chokladen samt nötterna i en matberedare tills det blir smuligt, tillsätt en nypa salt. Läggs på fatet som semifreddon serveras på.
  8. Chokladtopping
    Smält samman chokladen och grädden och låt kallna något, ringla över den frusna semifreddon innan servering. Toppa med de resterande tinade blåbären.
Visa mer
Kommentera receptet
Paskkampanj

Fler goda recept