Blåbärspaj med vaniljsås

Blåbärspaj med vaniljsås
Foto: TV4

Med en matberedare är det lätt att göra och nästan omöjligt att misslyckas med en pajdeg. Här är pajskalet fyllt med skogens sommarbär - färska blåbär. Det går lika bra att fylla med djupfrysta bär. Vi föreslår vaniljsås till, men självklart går lättvispad grädde precis lika bra. Och kanske lite strösocker ovanpå, bara för att det knastrar så trevligt.

26 januari 2009
Visa mer
6

Du behöver

  • 3,5 dl vetemjöl
  • 1,25 dl strösocker
  • 100 g kallt smör
  • 1 ägg
  • 0,25 dl kall mjölk
  • 5 dl blåbär
  • 4 msk strösocker
  • 1 tsk maizena
  • 2,5 dl mjölk
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång
  • 1 dl strösocker, knappt
  • 4 äggulor

Gör så här

  1. Deg i matberedare: Häll mjölet och sockret i en matberedare och fördela smöret skuret i bitar ovanpå. Kör några tag på momentläget till en grynig massa. Tillsätt ägg och mjölk och kör tills degen precis gått ihop till en boll, ca 20 sekunder.
  2. Kavla degen och klä en form med lös botten. Nagga degbottnen med gaffel. Häll i blåbären. Blanda socker och maizena och strö blandningen över bären. Grädda på nedersta falsen i 200° ca 15 minuter.
  3. Vaniljsås: Häll mjölken och 2 dl grädde i en kastrull. Dela vaniljstången, skrapa ut de svarta kornen i gräddmjölken och lägg i stången. Låt koka upp. Vispa äggulor och socker pösigt. Tillsätt lite av gräddmjölken och vispa lite till. Häll äggblandningen i kastrullen med gräddmjölk. Låt sjuda sakta, utan att koka, under vispning tills den tjocknar. Vispa resten av grädden och vänd försiktigt ner den i såsen när denna kallnat. Servera pajen ljummen med den kalla såsen.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept