Blåbärspaj med knäckigt täcke

30 m
4
30 m
4

Du behöver

  • 150 g blåbär
  • 1 msk potatismjöl
  • 75 g smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 2 dl havregryn
  • 0,5 vaniljstång eller 0,5 tsk vaniljpulver
  • ev 1 nypa kardemumma, nymortlad

Vaniljsås

  • 2,5 dl mjölk (3 %)
  • 1,5 dl vispgrädde
  • 1 vaniljstång (eller 1 tsk vaniljpulver)
  • 4 äggulor
  • 90 g strösocker (1 dl)
  • ev 2 tsk maizena

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Häll blåbären i en form med 15 cm diameter och pudra över potatismjöl. Rör om ordentligt.
  3. Smält smöret och rör ner vetemjölet. Rör ner socker och havregryn i smöret.
  4. Täck blåbären med smeten. Pudra gärna över en nypa nymortlad kardemumma innan du ställer in den i ugnen.
  5. Ställ in i ugnen cirka 20 min tills den fått rejält med färg.
  6. Vaniljsås
    Häll mjölk och vispgrädde i en kastrull.
  7. Dela och skrapa ur vaniljstången. Ha i både stång och skrapet i kastrullen.
  8. Hetta upp tills det precis börjar koka. Ta av från värmen och ta ur vaniljstången.
  9. Vispa äggulor och socker tills det är fluffigt och nästan vitt. Tillsätt eventuell maizena och vispa smeten så det inte är några klumpar kvar.
  10. Häll i den heta mjölken i en fin stråle samtidigt som du vispar. Detta kallas temperering och innebär att äggen då värms upp sakta. Om man häller i allt på en gång kommer de koagulera.
  11. Återför smeten till kastrullen och sätt på medelvärme. Rör hela tiden, helst med en träslev och låt det här ta sin tid, särskilt om det är första gången du testar.
  12. När såsen tjocknat till önskad konsistens eller har en temperatur på 80-82 grader tar du av den från värmen.
  13. Häll såsen genom en sil för att få bort eventuella klumpar. Låt den antingen vila övertäckt i kylskåpet över natten eller servera direkt.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept