Blåbärspaj med fluffig vaniljgömma

ca 1 h 30 m
Blåbärspaj med fluffig vaniljgömma
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
ca 1 h 30 m

Du behöver

Tarteletter

  • 75 g valnötter
  • 125 g osaltat smör, kallt
  • 150 g vetemjöl
  • 100 g strösocker
  • 1 nypa salt

Blåbärskompott

  • 250 g svenska blåbär
  • 1 citron
  • 1 dl strösocker (85 g)
  • 2 tsk maizena

Crème pâtissière med vispgrädde

  • 500 g mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 100 g strösocker
  • 1 ägg (60 g)
  • 3 äggulor (90 g)
  • 20 g maizena
  • 400 g vispgrädde

Blåbärstopping

  • 250 g färska blåbär
  • 1 msk florsocker

Gör så här

  1. Tarteletter
    Rosta valnötter i en torr panna. Mixa till ett puder.
  2. Mixa ihop kallt osaltat smör, socker och 1 dl av de rostade nötterna i en mixer tills det blir en deg. Tillsätt lite kallt vatten om det behövs. Lägg degen i kylen.
  3. Sätt ugnen på 175 grader.
  4. Forma degen till små bollar och tryck ut i portionsformar ca 3 cm i diameter och 1 cm djup.
  5. Grädda formarna på en plåt i ugnen i ca 10 min. Ta ut ur ugnen och låt svalna.
  6. Smält vit choklad i vattenbad och pensla insidan av formarna när de svalnat.
  7. Blåbärskompott
    Koka alla ingredienser till kompotten och låt svalna.
  8. Crème pâtissière med vispgrädde
    Värm upp mjölken i en kastrull.
  9. Vispa vaniljstångens frön, socker, ägg, äggulor och maizena poröst. Häll den varma mjölken över äggvispet under kraftigt omrörning.
  10. Häll sedan tillbaka krämen i kastrullen och låt koka upp. Låt krämen bubbla försiktigt en stund så smaken från maizenan försvinner.
  11. Plasta krämen och kyl.
  12. Vispa grädde och vänd ned i vaniljkrämen.
  13. Montering
    Fyll tartelettformarna med lite blåbärskompott och spritsa sedan en topp av vaniljgrädden ovanpå.
  14. Dekorera med de färska blåbären genom att täcka vaniljkrämen så du få en ”blåbärskupol”. Pudra lätt med florsocker
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept