Blåbärspaj med citron och kokos

koket.se
Blåbärspaj med citron och kokos
Foto: TV4
Roy Fares 2016
Roy Fares 2016

Blåbärspaj med citron och kokos

16 ingredienser

1 h

Ljuvlig blåbärssmulpaj med kokosflingor och citron. Serveras med hemgjord vaniljsås.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner4 - 6

vaniljsås

  • 90 g äggula [5 st]
  • 85 g strösocker [1 dl]
  • 1 vaniljstång
  • 300 g grädde [3 dl]
  • 100 g mjölk [1 dl]
  • 20 g osaltat smör

Smuldeg

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 30 g strösocker [2 msk]
  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 50 g riven kokos [1 dl]
  • 8 g vaniljsocker

Fyllning

  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 8 g majsstärkelse [1 msk]
  • 3 g malen kanel [1 tsk]
  • 400 g blåbär (färska eller frysta)
  • 1 citron, zest och saft

Gör så här

Vaniljsås

  1. Blanda äggulor och strösocker i en bunke.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden. Häll det sedan över äggulorna och blanda väl.
  3. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjat tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret, häll över det i en skål och låt svalna.

Smuldeg

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.

Fyllning

  1. Sätt ugnen på 190 grader.
  2. Skölj blåbären om de är färska.
  3. Blanda strösocker, maizena och kanel i en skål och strö det över blåbären och blanda runt. Riv i citronzest och pressa i citronsaft.
  4. Lägg blåbären i en pajform och smula över smuldegen.
  5. Grädda mitt i ugnen på 190 grader i 25 minuter tills pajen fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna, servera med vaniljsås.