Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Blåbärspaj med citron och kokos

1 h
4 - 6
Blåbärspaj med citron och kokos
Foto: TV4
Från Mitt kök

Ljuvlig blåbärssmulpaj med kokosflingor och citron. Serveras med hemgjord vaniljsås.

12 augusti 2015
Visa mer
1 h
4 - 6

Du behöver

Vaniljsås

  • 90 g äggula (5)
  • 85 g strösocker (1 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 300 g grädde (3 dl)
  • 100 g mjölk (1 dl)
  • 20 g osaltat smör

Smuldeg

  • 100 g smör, rumstempererat
  • 30 g strösocker (2 msk)
  • 120 g vetemjöl (2 dl)
  • 50 g kokosflingor (1 dl)
  • 8 g vaniljsocker

Fyllning

  • 90 g strösocker (1 dl)
  • 8 g maizena majsstärkelse (1 msk)
  • 3 g kanel (1 tsk)
  • 400 g blåbär, färska eller frysta
  • 1 citron, zest och saft

Gör så här

  1. Vaniljsås
    Blanda äggulor och strösocker i en bunke.
  2. Dela vaniljstången och skrapa ur kärnorna, koka upp det med mjölken och grädden. Häll det sedan över äggulorna och blanda väl.
  3. Häll tillbaka till kastrullen och under låg värme rör du tills vaniljsåsen börjat tjockna. Ta bort från plattan och blanda i smöret, häll över det i en skål och låt svalna.
  4. Smuldeg
    Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman alla ingredienser och nyp ihop med fingertopparna, arbeta ihop till en smuldeg.
  5. Fyllning
    Sätt ugnen på 190 grader.
  6. Skölj blåbären om de är färska.
  7. Blanda strösocker, maizena och kanel i en skål och strö det över blåbären och blanda runt. Riv i citronzest och pressa i citronsaft.
  8. Lägg blåbären i en pajform och smula över smuldegen.
  9. Grädda mitt i ugnen på 190 grader i 25 minuter tills pajen fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut och låt svalna, servera med vaniljsås.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept