Blåbärsmousse med flarn

Blåbärsmousse med flarn
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Blåbärsmousse med flarn

10 ingredienser

Perfekt efterrätt som är lika aktuell året om. Förbered i god tid så moussen hinner stelna.

Ingredienser

portioner
  • 200 g tinade blåbär
  • 0,33 dl socker + 0,5 msk socker
  • 1 msk vatten
  • 1 gelatinblad
  • 1 äggvita
  • 0,33 dl vispgrädde

Flarn:

  • 0,5 dl äggvita
  • 0,5 dl strösocker
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 dl vetemjöl

Gör så här

  1. Passera de tinade bären till puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka en sockerlag av vatten och 1/3 dl socker, låt svalna. Vispa äggvita och resterande socker till hårt skum och vispa ner sockerlagen i en fin stråle. Smält gelatinbladet och vispa ner i äggvitan. Vispa grädden tillsammans med blåbärspurén och vänd ner det i smeten.
  3. Fördela moussen i portionsformar och ställ i kylen till servering.
  4. Flarn: Vispa äggvitan och sockret. Blanda med salt och mjöl.
  5. Pensla ut av smeten till flarn på en silikonplatta eller på smort bakplåtspapper.
  6. Grädda i 200 graders ugnsvärme 5-6 minuter.
  7. Servera moussen med flarnen.