Blåbärsbullar

Blåbärsbullar
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Blåbärsbullar

10 ingredienser

Härligt goda “grottor” fyllda med sylt. Variera med hallon- eller jordgubbssylt.

Ingredienser

portioner stycken
  • 2 dl mjölk, fingervarm
  • 50 g jäst
  • ca 10 dl vetemjöl
  • 200 g smör, mjukt
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg

Fyllning:

  • 1,5 dl blåbärssylt

Glasyr:

  • 2 dl florsocker
  • äggvita
  • 1 ägg, till pensling

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200°. Rör ut jästen med mjölken. Arbeta in 4 dl av mjölet och låt degen jäsa övertäckt 30 minuter.
  2. Arbeta in socker, smör samt äggen ett i sänder. Arbeta till sist in så mycket mjöl att degen känns lagom smidig och inte kladdar. Dela degen och rulla två längder som skärs i bitar. Lägg dem i bullformar på en plåt. Klipp ett kryss i varje bulle och klicka i sylt. Jäs 40 minuter.
  3. Pensla bullarna med ägg och grädda mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler. Rör ihop glasyren och garnera när bullarna har kallnat.