Blåbärsbullar med vaniljkräm

koket.se
Blåbärsbullar med vaniljkräm
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Blåbärsbullar med vaniljkräm

21 ingredienser

Ljuvligt krämiga bullar som fylls med blåbär och hemgjord vaniljkräm. Baka dessa och fikagästerna kommer att köa utanför din dörr...

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner20 - 25 stycken

Vetedeg

  • 250 g mjölk [2,5 dl]
  • 570 g vetemjöl [9,5 dl]
  • 30 g jäst
  • 8 g malen kardemumma
  • 5 g salt [1 tsk]
  • 90 g strösocker [1 dl]
  • 100 g smör, rumstempererat
  • 55 g ägg

Vanilj- och mandelfyllning

  • 45 g äggula [3 st]
  • 65 g strösocker [0,75 dl]
  • 25 g majsstärkelse [ca 3 msk]
  • 1 vaniljstång
  • 150 g mjölk [1,5 dl]
  • 30 g smör
  • 200 g mandelmassa
  • 6 g majsstärkelse [2 tsk]

Topping

  • 100 g frysta blåbär
  • 16 g majsstärkelse [ca 2 msk]
  • 25 g strösocker [2 msk]

Till pensling

  • 1 ägg, uppvispat
  • pärlsocker

Gör så här

Vetedeg

  1. Lös upp jästen i mjölken i en bunke till en köksassistent. Tillsätt alla ingredienser och arbeta degen med krok i maskin på mellanväxel i 5 minuter och 10 min på lite snabbare fart. När degen känns glansig och elastisk är den klar. Plasta degen och låt vila i 20-30 minuter på mjölat bord och duk över.

Vanilj- och mandelfyllning

  1. Blanda äggula, socker och maizena i en bunke.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
  3. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
  4. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen. Lös upp mandelmassa med lite i taget av krämen och blanda till en slät och fin fyllning, blanda i maizena.

Topping

  1. Blanda blåbär med strösocker och maizena i en bunke.
  2. Kavla ut degen 3 millimeter tjock och bred på ett jämt lager vanilj- &och mandelfyllning.
  3. Strö över blåbär och rulla ihop till en rulle. Dela rullen i lagom stora bullar, lägg i formar och låt jäsa på plåt i 90-120 minuter. Täck gärna plåten med plastfolie när du jäser bullarna för bästa resultat.
  4. Pensla med ägg och strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen på 200 grader varmluft, 9-11 min.