Blåbärsbakelser

Blåbärsbakelser
Foto: TV4
Från Mitt kök

Läckra bakelser fyllda med vaniljkräm, vispad grädde och blåbär. Toppas med gelétäcke.

6 maj 2015
Visa mer
1 h

Du behöver

Botten

  • 3 ägg
  • 2 dl socker
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 dl gräddfil

Fyllning

  • 3 msk Marsán snabb vaniljsås, pulvret
  • 2 dl mjölk
  • 2,5 dl vaniljkräm (kokt marsankräm)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 pkt frysta blåbär (225 g)

Bakelsegelé

  • 6 gelatinblad
  • 2,5 dl vatten
  • 4 msk socker
  • 2 krm citronsyra

Gör så här

  1. Botten
    Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner mjölblandningen i smeten. Tillsätt gräddfilen.
  2. Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna, 30x40 cm. Grädda i 250 grader ca fem min. Låt kakan svalna.
  3. Ta ut rundlar, fyra cm i diameter. Fyllning och topping
    Koka ca två portioner vaniljkräm enligt förpackningens anvisning och låt den kallna.
  4. Vispa grädden till fast skum.
  5. Lägg gelatinbladen i rikligt med kallt vatten.
  6. Lägg en kakskiva i botten på små aluminiumformar (engångsmodell). Bred på vaniljkrämen. Lägg på en kakskiva till. Toppa med vispad grädde som en kupol. Lägg på frysta blåbär på toppen.
  7. Blanda och hetta upp vattnet, sockret och citronsyran i en kastrull. Ta upp gelatinbladen ur det kalla vattnet och lös upp dem i den heta vätskan. Kyl sedan ner gelén genom att t.ex. sätta kastrullen i en bunke med kallt vatten.
  8. När gelén blivit tjockflytande, ös den försiktigt över blåbären och låt stelna.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept