Björnhagers äppelkomposition

Björnhagers äppelkomposition
Foto: TV4

Äppelkompott med kardemummakräm och knäckflarn.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

30 april 2015
Visa mer
20 m
4

Du behöver

Äppelkompott

  • 6 äpplen
  • 1 vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 1 dl strösocker
  • 0,5 dl calvados

Kardemummakräm

  • 1 dl crème fraiche
  • 0,5 dl naturell färskost
  • 2 msk flytande honung
  • 1 krm kardemumma

Knäckflarn

  • 75 g smör
  • 1 dl socker
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 krm bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,25 dl mjölk
  • 0,25 dl sirap
  • ev choklad

Gör så här

  1. Äppelkompott
    Skala och kärna ut äpplena och skär i klyftor. Lägg i en kastrull. Snitta vaniljstången och skrapa ut fröna. Lägg allt i kastrullen med äpplen, tillsätt även kanelstång, socker och calvados. Låt koka tills äpplena mjuknat. Ställ att kallna.
  2. Kardemummakräm
    Blanda i hop ingredienserna i en skål och smaka av, ställ in det i kylskåpet tills servering. Knäckflarn
    Sätt på ugnen 200 grader.
  3. Värm smöret några sekunder i mikron, blanda sen i hop alla ingredienser i en bunke.
  4. Klicka sen ut smeten i klickar, ca 1 tsk på en plåt. Grädda i 6 minuter eller tills flarnen fått fin färg. Om du vill, toppa med lite choklad precis när de kommit ut ur ugnen. Vid serveringen så har man äppelkompotten i botten, gärna i ett glas, på med kardemummakrämen och toppa med ett flarn.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept