Crema Catalana à la Oso

30 min
4
Crema Catalana à la Oso
Foto: TV4

Björns meny med doft och smak av Medelhavet. En resa från ön Lesvos i Grekland till Barcelona i Spanien med ett varmt stopp på Sicilien. Barcelona bjuder på denna knäckiga Crema Catalana.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Dryck: Nivole. Artnr. 7787.

10 februari 2010
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 0,5 st vaniljstång, fröna
  • 1 bit apelsinskal, stort som en femkrona, utan det vita
  • 1 bit citronskal, stort som en femkrona, utan det vita
  • 5 dl standardmjölk
  • 1 st liten kanelstång
  • 1 dl strösocker
  • 4 st äggulor
  • 2 msk maizenamjöl
  • 1 dl råsocker till karamelliseringen
  • 2 st apelsiner
  • 2 st blodgrapefrukter

Gör så här

  1. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna i en tjockbottnad kastrull.
  2. Skär skalbitar stora som femkronor från citron och apelsin.
  3. Låt 4 dl av mjölken sjuda med vaniljen (frön + skal), fruktskal och kanelstång i ca 10 minuter på svag värme.
  4. Sila mjölken och blanda den med socker, äggulor och maizenamjölet utrört i resten av mjölken.
  5. Sjud krämen tjock. Låt den kallna. Ställ in i kylskåp.
  6. Filea apelsinerna och blodgrapefrukterna och servera som tillbehör.
  7. Fördela krämen i portionsskålar.
  8. Strö på råsocker och bränn med brännare tills sockret smält.
  9. Låt svalna en stund och servera med filéer av citrusfrukterna.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept