Soppa på palsternacka och kärnmjölk

björn frantzen

Soppa på palsternacka och kärnmjölk

11 ingredienser

Norden möter asien i en soppa på palsternacka och kärnmjölk med dill och lättvispad grädde smaksatt med frystorkad kokos.

Ingredienser

portioner
  • 6 palsternackor (ekologiska)
  • 1 silverlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 msk crème fraîche
  • 1 l kärnmjölk (eller gammaldags mjölk)
  • 2 kvistar dill
  • 3 dl grädde
  • 4 msk frystorkad kokos
  • 4 msk olivolja
  • havssalt
  • citron

Gör så här

Soppan

  1. Skala och skiva palsternackan och lökarna tunt.
  2. Svetta dem tills mjuka i tjockbottnad kastrull med olivoljan.
  3. Slå på 3 deciliter vatten samt mjölken.
  4. Sjud tills mjukt.
  5. Mixa sedan i mixer tills helt slät.
  6. Sila genom finmaskig sil.
  7. Smaka av med salt och eventuellt citron.
  8. Vispa grädden mjuk, tillsätt kokos.
  9. Plocka dillen och spara till servering.

Vid servering

  1. Värm upp soppa och mixa den luftig med en handmixer.
  2. Häll upp i sopptallrikar.
  3. Lägg i dillen och avsluta med en mastsked kokosgrädde.