Halstrad pilgrimsmussla med tillbehör

Från Nyhetsmorgon

Halstrad pilgrimsmussla med bränd bechamelsås, syrade kantareller, lök confiterad i brynt smör samt lagerbladskryddad lantmjölk.

26 augusti 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 12 st pilgrimsmusslor
  • 2 l mjölk, gärna Järnas
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 200 g smör, osaltat
  • 4 st gula lökar
  • 10 st lagerblad
  • 5 dl kantareller
  • 110 g vatten
  • 50 g risvinäger
  • 2 msk socker
  • Havssalt, efter smak
  • citron

Gör så här

  1. Bechamel
    Börja med att rosta mjölet gyllenbrunt i ugnen på ca 150 grader.
  2. Ta en vid kastrull och slå på 1 deciliter mjölk.
  3. Koka ner tills bränt och skrapa bort det brända med en stekspade.
  4. Upprepa med 6 deciliter mjölk.
  5. Blanda sedan den brända mjölken med 4 deciliter vanlig mjölk.
  6. Finhacka löken och bryn den i med 70 gram smör tills gyllenbrunt.
  7. Vispa ner mjölet och fortsätt ca 5 minuter till under konstant omrörning.
  8. Tillsätt den brända mjölken och koka ca 15 minuter.
  9. Smaka av med salt och citron.
  10. Sila.
  11. Mussla
    Halstra musslan i lite olja och smör, smaka av med salt och citron.
  12. Lagerbladsmjölk
    Sjud upp 5 deciliter mjölk med lagerblad.
  13. Plasta och låt stå 1 timme.
  14. Sila sedan mjölken och smaka av med salt och citron.
  15. Kantareller
    Rensa kantarellerna.
  16. Ta varmt vatten från kranen och blanda ner risvinäger och socker.
  17. Slå över kantarellerna och låt stå kallt ca 5 timmar.
  18. Lökconfit
    Brynt smöret gyllenbrunt.
  19. Fin hacka löken och låt den sjuda med i smöret ca 30 minuter tills smältande.
  20. Lägg upp fint på portionstallrikar och servera med pilgrimsmusslorna.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept