Gazpacho med lammfrikadeller

Gazpacho med lammfrikadeller
Foto: TV4

Gazpacho med lammfrikadeller

Av: Björn - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

21 ingredienser

Spansk kall tomatsoppa som serveras med lammfrikadeller.

Dryckestips från Björn
Nils Oscar Lager

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 500 g tomat
  • 0,5 gurka
  • 1 gul paprika (eller orange paprika)
  • 1 gul lök
  • 1 avokado
  • 2 skivor vitt slätt bröd, behöver inte vara färskt
  • 1 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • salt
  • En nypa chilipeppar
  • 500 g lammfärs
  • 0,5 gul lök, mycket fint hackad
  • 1 ägg
  • 1 nypa ströbröd
  • 1 msk crème fraîche
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1 krm malen spiskummin
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 citron
  • vitlök, pressad
  • 1 msk oxfond

Gör så här

Gazpacho

  1. Gör mycket små tärningar av tomat, gurka, lök och paprika.
  2. Behövs bara lite av varje.
  3. Placera i separata skålar.
  4. Mixa tomat, gurka, paprika, avokado, lök, vitt bröd, olivolja och vitlök.
  5. Blanda vattniga grönsaker med fasta, annars blir det svårmixat.
  6. Mixa gazpachon helt slät.
  7. Det kan vara i princip omöjligt med en svag handmixer så använd helst en riktig.
  8. Salta varsamt och tillsätt en gnutta chilipeppar.
  9. Gästerna får själva förse sig med grönsakshacket vid bordet.

Lammfrikadeller

  1. Blanda allt i bunke, forma till små köttbullar och stek i smör. (Blandar man för länge blir köttfärsen seg. Tänk också på att små köttbullar kräver högre värme i pannan för att hinna få yta innan de blivit alldeles genomstekta och torra.)
  2. Sätt frikadellerna på tandpetare så man lätt kan förse sig till förrätten.