Nässelsoppa med oststänger Mio min Mio

Nässelsoppa med oststänger Mio min Mio
Foto: TV4

Nässelsoppa med oststänger Mio min Mio

Av: Birgitta och Bo - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

18 ingredienser

Nässelsoppa med oststänger a la Mio min Mio. Mio min Mio för att... ja varför inte?

Dryckestips
André Clouet Grande Réserve 750 ml, art.nr 7686, 259 kr.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 3-4 l torra nässlor
  • 2 l vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 schalottenlökar
  • 4 msk smör
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 hönsbuljongtärning
  • 1 dl vitt vin

Till servering

  • 2 ägg, en ägghalva/person
  • crème fraîche
  • räkor

Oststänger

  • 150 g ost, lagrad Herrgård el Västerbotten
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör, kylskåpskallt
  • 1 msk vatten, kallt
  • 1 ägg, uppvispat

Gör så här

Soppa

  1. Skölj och rensa nässlorna flera gånger.
  2. Koka upp vatten och salt i 10 minuter, sila av spadet men spara det.
  3. Finhacka nässlorna i matberedare tillsammans med lite spad.
  4. Skala och finhacka löken.
  5. Fräs i smör.
  6. Strö över mjöl.
  7. Späd med spadet och buljongtärningar.
  8. Koka 3-4 minuter.
  9. Lägg i nässlorna.
  10. Smaka av med peppar och salt.
  11. Lägg i ägghalvorna - delade i tre bitar.
  12. Lägg på crème fraiche och löjrom.
  13. Serveras med oststänger.

Oststänger

  1. Riv osten i matberedare.
  2. Ta undan 1/3.
  3. Låt resten vara kvar i skålen.
  4. Lägg i mjölet, salt och smör skuret i bitar.
  5. Kör 2-3 sekunder i matberedaren.
  6. Droppa i 1-2 matsked kallt vatten.
  7. Kör tills degen blir en boll.
  8. Vila degen 1 timme i kylen.
  9. Sätt ugnen på 225 grader.
  10. Kavla ut degen till 10 cm breda och 10.5 centimeter tjocka remsor.
  11. Lägg på bakplåtspapper.
  12. Grädda ca 10 minuter.