Nässelsoppa med oststänger Mio min Mio

Nässelsoppa med oststänger Mio min Mio
Foto: TV4

Nässelsoppa med oststänger a la Mio min Mio. Mio min Mio för att... ja varför inte?

Dryckestips
André Clouet Grande Réserve 750 ml, art.nr 7686, 259 kr.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

5 oktober 2010
Visa mer
4

Du behöver

Soppa

  • 3-4 l torra nässlor
  • 2 l vatten
  • 0,5 tsk salt
  • 2 st schalottenlökar
  • 4 msk smör
  • 3,5 msk vetemjöl
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 0,5 st hönsbuljongtärning
  • 1 dl vitt vin

Till servering

  • 2 st ägg, en ägghalva/person
  • crème fraiche
  • räkor

Oststänger

  • 150 g ost, lagrad Herrgård el Västerbotten
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 100 g smör,kylskåpskallt
  • 1 msk kallt vatten
  • 1 st ägg, uppvispat

Gör så här

  1. Soppa
    Skölj och rensa nässlorna flera gånger.
  2. Koka upp vatten och salt i 10 minuter, sila av spadet men spara det.
  3. Finhacka nässlorna i matberedare tillsammans med lite spad.
  4. Skala och finhacka löken.
  5. Fräs i smör.
  6. Strö över mjöl.
  7. Späd med spadet och buljongtärningar.
  8. Koka 3-4 minuter.
  9. Lägg i nässlorna.
  10. Smaka av med peppar och salt.
  11. Lägg i ägghalvorna - delade i tre bitar.
  12. Lägg på crème fraiche och löjrom.
  13. Serveras med oststänger.
  14. Oststänger
    Riv osten i matberedare.
  15. Ta undan 1/3.
  16. Låt resten vara kvar i skålen.
  17. Lägg i mjölet, salt och smör skuret i bitar.
  18. Kör 2-3 sekunder i matberedaren.
  19. Droppa i 1-2 matsked kallt vatten.
  20. Kör tills degen blir en boll.
  21. Vila degen 1 timme i kylen.
  22. Sätt ugnen på 225 grader.
  23. Kavla ut degen till 10 cm breda och 10.5 centimeter tjocka remsor.
  24. Lägg på bakplåtspapper.
  25. Grädda ca 10 minuter.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept